Турски реформатор оглави Организация Ислямска конференция

Европейският съюз ще започне без отлагане преговори за присъединяване с Анкара, ако през декември бъде оценено, че Турция отговаря на политическите критерии за членство в съюза, се посочва в разпространен проект за заключителната декларация на започващата в четвъртък двудневна среща на върха на ЕС в Брюксел.

ЕС ще вземе решение на базата на препоръките на Европейската комисия, които се очакват през октомври, се припомня в текста. Съюзът потвърждава ангажимента си, че ако през декември 2004 година Европейският съвет, на основание заключенията на Европейската комисия реши, че Турция изпълнява политическите критерии от Копенхаген, ЕС ще започне преговори за членство с Турция без отлагане, пише в проекта за заключителна декларация.

В проектодокумента се приветства значителния напредък, постигнат от Турция в областта на реформите, включително приетите през май конституционни поправки. Похвалени са последователните усилия на турските власти за изпълняване на основните демократични принципи, спазването на човешките права и защитата на малцинствата.

Европейският съвет ще призове Анкара да продължи по пътя на реформите, които трябва да бъдат приложени в администрацията из цялата страна.

В текста държавните и правителствени ръководители от ЕС приканват Турция да разшири споразумението за митнически съюз към всички нови членки на съюза. Турските законодатели приложиха споразумението към девет от новоприетите страни-членки, изключвайки Кипър, припомня АФП.

Още от Балкани

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: