Турски съд остави под стража журналисти от опозиционен вестник

Турски съд остави под стража журналисти от опозиционен вестник

Турски съд остави под арест петима служители на опозиционния вестник "Джумхуриет", подсъдими в процес, който критиците на президента Реджеп Тайип Ердоган заклеймиха като удар по свободата на словото, предаде Ройтерс.

Съдът каза, че кореспонденти на вестника и негови ръководители, някои от които вече от 10 месеца са в затвора, трябва да останат под стража, докато бъдат представени още доказателства и бъдат изслушани свидетели по делото. Следващото заседание на съда е след две седмици.

Прокурорите твърдят, че вестник "Джумхуриет" на практика бил превзет от привърженици на живеещия в САЩ мюсюлмански проповедник Фетхуллах Гюлен, който според турските власти стои зад опита за преврат от миналата година. Вестникът бил използван за нападки срещу Ердоган и прикриване на дейността на "терористични групи", казва още обвинението и иска до 43 години затвор за подсъдимите.

Изданието отрича обвиненията.

Под арест остават главният редактор Мурат Сабунджу, членът на изпълнителното ръководство Акън Аталай и още трима работещи във вестника. Останалите от 17-те обвиняеми или са на свобода до следващото заседание, или са съдени задочно.

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?