Турски военни са навлезли в Сирия

Турски военни са навлезли в Сирия

Турски военни сили са навлезли в граничната сирийска провинция Идлиб ден, след като Анкара обяви, че предстои разполагане на подкрепяни от Турция бунтовници, които ще опитат да подкрепят споразумението за намаляване на сраженията в северозападна Сирия. Това съобщи високопоставен сирийски бунтовник, цитиран от ройтерс

Tурският президент Реджеп Ердоган каза, че акцията е съгласувана с Русия и Иран, и ако Анкара не вземе мерки, бомбите на терористите ще падат в турски градове.

Ердоган заяви, че Турция прилага споразумението, което договори с Русия и Иран, за намаляване на насилието в северната сирийска провинция Идлиб в сътрудничество с бунтовниците от Свободната сирийска армия, предаде Ройтерс.
   
Пред членове на управляващата Партия на справедливостта и развитието на среща в западния турски окръг Афион турският президент каза, че Анкара няма да допусне от Ирак и Сирия да идват заплахи за националната сигурност на Турция. Според Ердоган на границата със Сирия се върши сериозна работа по създаването на нова държава. Ако Анкара стои със скръстени ръце, тези планове ще бъдат реализирани, предупреди турският президент.

Разполагането на подобни сили обаче рискува да постави Турция и бунтовниците, които тя подкрепя, в конфликт с дхихадисткия бунтовнически съюз "Тахрир аш Шам", който контролира Идлиб и околностите и е против "зоната за деескалация", договорена между Турция, Русия и Иран, отбелязва Ройтерс.

Въпреки това турски военни автомобили бяха ескортирани до Идлиб от конвой бунтовници от "Тахрир аш Шам", заявиха местни източници, предполагайки, че е било постигнато споразумение за ненападение.

Джихадистите и турската армия влязоха в престрелка няколко часа по-рано, което доказва напрежението в зоната, докато Турция струпва военни сили в подготовка за навлизане в Идлиб заедно с бунтовниците, които подкрепя.

Най-голямата грижа на Турция са силните кюрдски милиции Сили за защита на народа, които са част от подкрепяния от САЩ съюз за борба срещу "Ислямска държава", посочва Ройтерс.

Анкара обаче смята Силите за защита на народа за разклонение на Кюрдската работническа партия (ПКК), която води въоръжена борба срещу турската държава от три десетилетия, напомня агенцията.

От района, който е под контрола на Силите за защита на народа, бе стреляно с минохвъргачки близо до мястото, където се намираше турският разузнавателен екип, заяви сирийският бунтовник.

"Турският екип пътува обратно. Мисията му бе изпълнена. Те посетиха зоните за освобождаване и местата, където ще бъде позиционирана турската армия", каза бунтовникът.
Очевидци, местни жители и базираният в Лондон Сирийски център за наблюдение на правата на човека съобщиха по-рано днес за сблъсъци между турската армия и "Тахрир аш Шам" близо до село Кафр Лусин. След това зоната бе спокойна.

Бунтовническите сили, които ще участват в операцията в Идлиб, заявиха вчера, че очакват тя да започне много скоро.

Джихадистката група "Тахрир аш Шам" обяви, че всяко нахлуване в Идлиб "няма да бъде пикник" за нейните врагове.

Споделяне

Още от Свят