Турският премиер обсъди с Кофи Анан кипърския въпрос

Турският министър-председател Абдуллах Гюл обсъди кипърския въпрос в разговор по телефона с генералния секретар на ООН Кофи Анан, съобщи турският информационен канал Интернет хабер, позовавайки се на съобщение на турския премиер.

Гюл и Анан са обсъдили настоящия етап от преговорите между двете кипърски общности и възможностите за намиране на мирно разрешение преди 28 февруари.

Европейският съюз и ООН изразиха надежда, че преговорите за пълно уреждане на ситуацията в Кипър ще приключат до 28 февруари 2003 г. въз основа на предложенията на генералния секретар на ООН Кофи Анан.

В свое изказване председателят на управляващата в Турция Партия на справедливостта и развитието /ПСР/ Реджеп Тайип Ердоган призова кипърския турски лидер Рауф Денкташ за незабавно започване на преговорите и предупреди за възможни усложнения, в случай че не бъде постигнато споразумение между двете общности в Кипър до 28 февруари.

В интервю за гръцката телевизия НЕТ гръцкият премиер Костас Симитис изрази увереност, че кипърският проблем ще бъде решен скоро и сигналите от Северен Кипър в подкрепа на ЕС и намиране на решение на кипърския проблем са крайно положителни.

Пътят на Анкара към ЕС минава през Кипър, посочва още в интервюто Симитис, цитиран от турският всекидневник Миллиет.

Още от Балкани