Турското правителство отстъпи от плановете си да ограничи абортите

Турското ислямо-консервативно правителство отстъпи от намеренията си да оспори правото на аборт, които предизвикаха полемика в страната, предаде АФП, като се позовава на турски парламентарен източник.

Управляващата Партия на справедливостта и развитието е внесла късно снощи в парламента проектозакон, целящ строго ограничаване на ражданията чрез цезарово сечение, чийто брой в Турция непрекъснато расте и се практикуват почти при всяко второ раждане. В проектозакона се посочва, че цезерово сечение трябва да се прилага само, ако това се налага по медицински причини.

В текста на проектозакона не се споменава за аборти, може да се каже, че правителството е отстъпило, подчерта пред АФП парламентарният източник, пожелал анонимност.

Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган определи в края май абортите като "убийство" и критикува също ражданията чрез цезарово сечение. Забележките му провокираха дебати в страната, като представители на опозицията, неправителствени организации, женски организации и организации за семейно планиране остро критикуваха премиера.

Партията на справедливостта и развитието обяви, че иска промяна на закона за абортите, а именно намаляване от 10 на 4 седмици на допустимия срок за доброволно прекъсване на бременността. Подобно ограничение би било почти равнозначно на забрана на абортите, според специалисти.

От 1983 г. абортите в Турция са разрешени през първите десет седмици от бременността. През 2004 г. Ердоган искаше да криминализира изневярата, но отстъпи впоследствие под натиска на ЕС, припомня АФП.

Споделяне

Още от България