Турското правителство отстъпи от плановете си да ограничи абортите

Турското ислямо-консервативно правителство отстъпи от намеренията си да оспори правото на аборт, които предизвикаха полемика в страната, предаде АФП, като се позовава на турски парламентарен източник.

Управляващата Партия на справедливостта и развитието е внесла късно снощи в парламента проектозакон, целящ строго ограничаване на ражданията чрез цезарово сечение, чийто брой в Турция непрекъснато расте и се практикуват почти при всяко второ раждане. В проектозакона се посочва, че цезерово сечение трябва да се прилага само, ако това се налага по медицински причини.

В текста на проектозакона не се споменава за аборти, може да се каже, че правителството е отстъпило, подчерта пред АФП парламентарният източник, пожелал анонимност.

Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган определи в края май абортите като "убийство" и критикува също ражданията чрез цезарово сечение. Забележките му провокираха дебати в страната, като представители на опозицията, неправителствени организации, женски организации и организации за семейно планиране остро критикуваха премиера.

Партията на справедливостта и развитието обяви, че иска промяна на закона за абортите, а именно намаляване от 10 на 4 седмици на допустимия срок за доброволно прекъсване на бременността. Подобно ограничение би било почти равнозначно на забрана на абортите, според специалисти.

От 1983 г. абортите в Турция са разрешени през първите десет седмици от бременността. През 2004 г. Ердоган искаше да криминализира изневярата, но отстъпи впоследствие под натиска на ЕС, припомня АФП.

Споделяне
Още от България

Успешна ли е стратегията на правителството за борба с коронавируса?