Турция - "горещият картоф" на холандското председателство на ЕС

На 1 юли холандското правителство поема от Ирландия шестмесечното председателство на Европейския съюз, при което ще има трудната задача да бъде начело при взимането на критичното решение за турската кандидатура за ЕС през декември.

Ирландското председателство приключr изключително успешно. През изтеклите шест месеца беше извършено историческото разширяване на съюза на Изток, беше приета европейската конституция и избран новият председател на Европейската комисия.

Дори френският президент Жак Ширак, който не е почитател на визията на английскоговорящите страни за ЕС, определи ирландското председателство като най-доброто, което някога е виждал.

Холандия обеща да направи всичко възможно, за да гарантира решението за присъединяване на България и Румъния да се вземе по честен и прозрачен начин. Приоритетите на холандското председателство за следващите 6 месеца са стимулиране на европейската икономика и намаляване на бюрокрацията в съюза.

Ключовият въпрос е Турция Холандските вестници обаче посочват, че именно Турция е горещият картоф в чинията по време на предстоящото председателство, предаде АФП.

ЕС обеща да се произнесе по въпроса за започване на преговори за присъединяване с Анкара на срещата на върха на съюза на 17 декември 2004 г. въз основа на препоръките от доклада на Европейската комисия, които ще бъдат публикувани през октомври.

Турция, която от декември 1999 г. се ползва със статут на страна-кандидат, ще бъде преценена в светлината на определен брой критерии за демократизация, установени от ЕС (правова държава, спазване на човешките права, на правата на малцинствата и други), наречени "критерии от Копенхаген".

Решението за Турция ще бъде взето "справедливо, независимо и прозрачно", подчерта холандският министър на външните работи, християндемократът Бернар Бот, при представянето на основните насоки на холандското председателство миналата седмица.

Бот, който е бивш посланик на Холандия в Анкара и добър познавач на европейските въпроси, е благосклонен към влизане на Турция в ЕС към 2015 г.

При неотдавнашна среща с турския си колега Реджеп Тайип Ердоган холандският премиер Ян Петер Балкененде похвали напредъка на Турция в областта на засилване на демократизацията, намаляване на ролята на армията и разширяване на правата на малцинствата, като подчерта, че остава да се направи още много на практика.

Управление на преходния период в европейските институции

Освен турския въпрос, Холандия ще трябва да направлява един период на преход на равнище европейски институции. ЕС, който бе разширен до 25 страни-членки от 1 май, ще се сдобие с нова Комисия през ноември и с нов парламент.

Заради тези промени холандското председателство ще се характеризира най-вече с управление на текущи въпроси, отбелязва специалист по европейските въпроси от големия холандски икономически ежедневник Финансиеле Дагблад.

Холандските ръководители признаха това, изтъквайки необходимостта от "реализъм" , за да бъде задействана машината.

Дясноцентристката коалиция си е поставила също за цел да съживи резолюциите от срещата на върха в Лисабон, целящи да направят от ЕС първа световна икономика към 2010 г.

Тероризмът и "ценностите" - любима тема на Ян Петер Балкененде, също ще бъде в програмата.

Съживяване на европейския дебат

След изборите за Европейски парламент, белязани от слабо участие, холандското председателство ще се опита също да съживи европейския дебат, "за да избегне отдръпването на гражданите".

За либералите това минава през ограничаване на правомощията на Брюксел. Бот спомена на пресконференция в Берлин през юни възможността да се дадат отново известни пълномощия, отнасящи се до съюза, на националните правителства.

Да се събуди ентусиазмът на холандците, но и на европейците, е едно ключово предизвикателство, когато все повече страни, сред които Холандия, решиха да организират референдум за европейската конституция.

Споделяне

Още от Балкани

Колко време давате на новия парламент?