Турция атакува кюрдски бази в Ирак

Турция атакува кюрдски бази в Ирак

При боеве между турската армия и кюрдски бунтовници близо до границата с Ирак са загинали 12 войници и 32 бунтовници, съобщиха в неделя турски военни представители.

Армията е изпратила подкрепления, включително и хеликоптери в кризисната зона, след като простреляните военнослужещи са били отведени с линейки рано сутринта, предаде ББС.

Войниците са били убити при нападение от засада на бойци от Кюрдската работническа партия (ПКК) в пограничния район.

В изявление на турската армия се казва, че голяма група кюрдски бунтовници са преминали границата и са навлезли в Турция, където провели атаката си малко след полунощ. Те са използвали тежко въоръжение. Освен убити, има ранени турски войници. Интернет страница, близка до ПКК, съобщи, че кюрдските бунтовници са взели и няколко заложници. Тази информация бе опровергана от турския министър на отбраната Веджди Гьонюл.

Премиерът на страната Реджеп Таийп Ердоган свика извънредно заседание на представители от службите за сигурност, за да се обсъди реакция на нападенията.

Турция има планове за нахлуване в Ирак, но не предвижда незабавна военна акция, каза Веджди Гьонюл след среща с американския си колега Робърт Гейтс в Киев, предаде АФП, цитирана от БТА. Той призова Съединените щати да работят заедно с Турция по проблема и допълни, че е предложил на Гейтс "акция срещу ПКК".

Представители на властта в автономния кюрдски район казаха, че турска артилерия е обстрелвала територии отвъд границата, но няма пострадали.

Счита се, че около 3 000 бойци на ПКК са базирани в Северен Ирак, близо до турската граница. От началото на година в пограничната зона има чести престрелки, но последното нападение е причинило една от най-сериозните загуби на турската армия от много време насам.

Турската армия съобщи, че в отговор на атаката са били убити 32-ма кюрдски бунтовници, а 63 предполагаеми бунтовнически цели са били обстрелвани.

Това е първото нападение, след като преди дни турският парламент одобри военни операции срещу бази на бунтовниците в района на Северен Ирак. Депутатите взеха решението след серия от нападения от страна на ПКК, които причиниха смъртта на почти 30 войници и цивилни. Последната атака беше извършена край град Юксекова в провинция Хакари в югоизточната част на Турция, съобщи Анадолската агенция. Смята се, че около 3 хил. бунтовници от ПКК са разположени в бази в северен Ирак край границата с Турция.

Нападението ще засили натиска върху правителството от страна на военните и на обществото да предприеме действия срещу кюрдските бази.

Ирак призова Турция да не води операции на негова територия.

Иракският президент Джалал Талабани, който е кюрд по народност, в неделя призова бойците на ПКК да предадат оръжие. “Ако те продължават да настояват да се бият, трябва да напуснат Иракски Кюрдистан и да не създават проблеми тук”, заяви Талабани, който малко по-рано каза, че няма да предаде на Турция лидерите на ПКК.

Анкара вече съобщи, че кризата може да бъде разрешена, ако ѝ бъдат предадени водачи на ПКК, намерили убежище в Иракски Кюрдистан.

Съединените щати призоваха Анкара да прояви сдържаност, тъй като се опасяват, че евентуална военна операция може да дестабилизира Северен Ирак, който е един от относително спокойните райони на страната. Анкара обаче настоява САЩ и Ирак да вземат мерки срещу базите на ПКК в отдалечените планински райони по границата с Турция.

Френският външен министър Бернар Кушнер изрази безпокойство от нарастващото напрежение по турско – иракската граница. "Няма военно решение на този конфликт", каза той.

“Ситуацията е крайно опасна. Засилването на напрежението сериозно заплашва този достатъчно нестабилен вече район ", смята Кушнер.

"Бунтовниците от ПКК се намират в планините, в напълно изолиран и трудно достъпен за една редова армия район и като изключим бомбардировките, не виждам какво може да направи турската армия", посочи френският министър.

Споделяне

Още от Свят