Турция е втора след Русия по брой на заведени дела в Страсбург

Турция е на второ място по брой на заведени дела в Съда за човешките права в Страсбург след Русия. Според турски статистически източници, цитирани от БНР, към момента 13 хиляди и 100 броя дела от Турция чакат за разглеждане. От 2004 година насам страната е била осъдена да заплати над 100 млн. турски лири обезщетения на потърпевши свои граждани.

Тези дни стана известно, че съдът в Страсбург е отсъдил в полза на семейството на убития през 2007 година журналист от арменски произход Хрант Динк, като е постановил, че Турция е виновна за нарушаване на правото на живот и свобода на изказванията. Турската държава е отговорна за това, че не е успяла да защити журналиста въпреки отправените му заплахи. Съдът в Страсбург се очаква да се произнесе официално през месец септември.

Турското външно министерство се събра на специално заседание по казуса с убийството на Хрант Динк. Външният министър Ахмет Давутоглу заяви, че "Турция ще предприеме стъпки, за да се реши този казус според нормите на съвременното и международното право".

Преди това турският президент Абдуллах Гюл бе заявил, че Турция не е взела необходимите мерки за опазването на живота на журналиста. След това Гюл специално се срещна с брата на Хрант Динк.

Споделяне

Още от Балкани