Турция и Саудитска арабия не изключват сухопътна операция в Сирия

Асад иска да си върне контрола върху страната

Турция и Саудитска арабия не изключват сухопътна операция в Сирия

Турция и Саудитска Арабия може да започнат наземна операция срещу джихадистите от "Ислямска държава" в Сирия, ако се изработи такава стратегия, съобщи турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу, цитиран от местните медии.

По-рано Саудитска Арабия обяви, че изпраща свои военни самолети за борба с джихадистите в турската база "Инджирлик". Все още обаче не е ясно колко точно машини ще бъдат разположени там.

Турският външен министър каза, че Саудитска Арабия показва голяма решителност по отношение на борбата срещу тероризма и дори е изразила готовност да изпрати и военни части.

"Има хора, които смятат, че Турция няма желание да участва в борбата срещу "Ислямска държава", но всъщност тя е тази, която прави най-конкретните предложения", каза Мевлют Чавушоглу. Обвиненията, че Турция не се бори срещу “Ислямска държава“ идват главно от Башар Асад и Москва.

По-рано през деня турският външен министър обвини Русия, че бомбардира цивилни обекти, въпреки договореното в петък прекратяване на огъня, съобщи БНР.

“16 цивилни са били убити в Сирия при въздушните удари на руските самолети, малко след като бе огласен планът на световните сили за постигане на примирие в тази страна. Поразени са също училища и болници”, каза Чавушоглу.

Броят на бежанците на границата между Турция и Сирия надхвърля 100 000 души. Около 40 000 души са настанени в палаткови лагери, изградени от Турция на сирийска територия, обясни турският вицепремиер Ялчън Акдоган. Той заяви, че е важно да се създаде район за настаняване на цивилни.

На този фон в сирийският президент Башар Асад обяви в интервю за АФП, че е решен да си върне контрола върху цяла Сирия.

"Независимо дали ще можем или не, това е цел, която ще се опитаме да постигнем, без да се колебаем", казва той в отговор на въпрос дали армията му е способен да си върне контрола върху цялата страна.

Асад казва, че битката с бунтовниците, които от 5 години се опитват да го свалят от власт, може да продължат дълго. Той все пак допуска възможността за преговори с опозицията. "От началото на кризата вярваме напълно в преговорите и в политическите действия. Но воденето на преговори не означава, че спираме да се борим с тероризма", казва Асад.

В интервюто Башар Асад предупреждава за опасност от саудитска и турска намеса в Сирия.

"Това е вероятност, която не мога да изключа поради простата причина, че Ердоган е нетолерантен и радикален, настроен е положително към "Мюсюлмански братя" и изживява своята отоманска мечта... Това се отнася и за Саудитска Арабия...Ние със сигурност ще им се противопоставим", заяви Асад.

По отношение на бежанската криза Асад смята, че Европа трябва да създаде условия, които да позволят завръщането на бежанците в родината им. "Призовавам европейските правителства, които допринесоха директно за това масово преселение, като осигуриха прикритие на терористите и като наложиха ембарго на Сирия, сега да помогнат за завръщането на сирийците по домовете им", казва Асад.

Международната общност не демонстрира в събота особен оптимизъм за прекратяването на огъня в Сирия, въпреки сключеното преди ден примирие.

Държавният секретар на САЩ Джон Кери предупреди, че ако не спазят договорките, то в страната може да бъдат изпратени допълнителни войски от други държави, предаде "Дойче веле".

“Ако режимът в Дамаск не изпълни своите задължения, а иранците и руснаците не принудят Асад да направи това, то международната общност няма просто да стои като глупак и да наблюдава отстрани. Ще бъдат задействани мерки с цел оказване на по-силен натиск върху тях“, каза Кери, Той също подчерта, че съществува възможност в Сирия да се появи “допълнителна наземна войска“.

Руският външен министър Сергей Лавров смята, че шансовете за изпълнение на споразумението за прекратяване на огъня в Сирия са под 50%. Според Лавров за установяване на примирие в Сирия и за решаване на хуманитарните проблеми е необходимо сътрудничество между военните на САЩ и Русия.

В същото време германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер каза, че шансовете за постигането на примирие в Сирия са над 50%. Той смята, че възможността за спиране на военния конфликт е “51% процента“, предаде ТАСС.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?