Турция може да спре да купува руски газ и да даде на друг да строи АЕЦ

Ердоган съжалява, че Москва създава риск за двустранните отношения

Приятелските отношения на Путин и Ердоган охладняват след влизането на руски самолети в небето над Турция, архивна снимка ЕПА/БГНЕС

И Русия, и Турция трябва да внимават за усложняващите се търговски отношения и взаимни интереси, предупреди турският президент Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от изданието "Дейли сабах" и "Ведомости".

Отговаряйки на въпроси на журналисти в Япония, той изрази съжаление за това, че Русия прави стъпки, които създават рискове за двустранните отношения. "Ние не можем да постъпваме емоционално", заяви Ердоган.

"Ако Русия не построи АЕЦ "Аккую", някой друг ще направи това, но руснаците вече вложиха в нея 3 млрд. долара, така че Русия трябва да е внимателна", каза турският държавен глава. "Що се отнася до вноса на природен газ, то ние сме един от най-големите им потребители. Да загуби Турция, би било тежък проблем за Русия, а ние при нужда може да купим газ от много други места", допълни Ердоган.

Изявлението на президента идва, след като руски самолети на два пъти влязоха в турското въздушно пространство през уикенда. Турският президент каза, че това е станало след негов разговор с руския президент Владимир Путин. "Не можем да приемем настоящата ситуация. Обясненията на Москва не са убедителни", заяви Ердоган. Той допълни, че е "разстроен" от случилото се, но не планира да обсъжда въпроса с Путин и смята, че нови нарушения няма да има. "Не счигам, че Русия отново ще на прави това, извънредното заседание на НАТО показа колко сериозно е възприето случилото се.

Ердоган каза още, че не вярва във възможността САЩ и Русия да започнат да подкрепят кюрдските бунтовници, които Турция смята за терористи, но те воюват с Ислямско държава.

"Създава се впечатление, че истинската цел на Москва е да построи база край Латакия и да засили военното си присъствие в Сирия", отбеляза той.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят