Турция няма да се съобрази с решението на ЕСПЧ за Кипър

Турски представители изключиха възможността Турция да се съобрази с решението на Европейския съд за човешките права, задължаващо я да плати компенсации за военната си интервенция в Кипър, но обявиха, че то няма да повлияе на хода на преговорите за уреждане на кипърския проблем, съобщават турски медии, цитирани от БТА във вторник.

 

Вицепремиерът Бешир Аталай коментира вчерашното решение на съда в Страсбург, според което Турция да плати 90 милиона евро обезщетение на Кипър, като каза, че това "няма да засегне преговорния процес", съобщи частната турска телевизия НТВ.

 

Преговорите за постигане на мирно решение в Кипър бяха подновени през февруари след прекъсване от близо две години, след като кипърският президент Никос Анастасиадис и лидерът на кипърските турци Дервиш Ероглу постигнаха принципна договореност за рестартиране на преговорната процедура.

 

Говорителят на турското външно министерство Танжу Билгич заяви, че присъдата на ЕСПЧ е "лишена от правни основания" и няма възможност да бъде приложена на практика, съобщава "Хюриет дейли нюз".

 

Решението е "несправедливо и противоречи на фактите в Кипър, съдържанието му има пропуски и несъответствия, лишено е от правни основания и няма възможност да бъде приложено на практика на фона на продължаващите условия в Кипър", заяви Билгич.

 

Република Кипър даде под съд Турция през 1994 г. Кипърските гръцки власти твърдят, че с военната интервенция на острова са били нарушени много членове на Европейската конвенция за правата на човека. Искът на Република Кипър бе приет от съда през 1996 г., а през 2001 г. ЕСПЧ прецени като основателни повечето от тезите на кипърските гърци. На 10 май 2001 г. страсбургският съд намери Турция за виновна за нарушаване на човешките права в Кипър, но остави за по-нататък частта за материалното и моралното обезщетение.

Споделяне

Още от Европа