Турция отмени забраната на ислямските забрадки в държавните учреждения

Турция отмени забраната на ислямските забрадки в държавните учреждения

Турция отмени забраната за носене на ислямски забрадки от служителките в държавните учреждения, съобщава АФП. Агенцията отбелязва, че тази мярка бе включена в пакета с демократични реформи и бе приветствана от премиера Реджеп Тайип Ердоган, който беше инициатор за отпадане на забраната.

Днес ние премахнахме едно архаично положение, което противоречеше на духа на републиката, това е стъпка към нормализация, каза Ердоган в изказване пред парламентарната група на управляващата Партия на справедливостта и развитието. Той посочи, че /турската/ република е република на 76 милиона жители на Турция.

Жените със забрадки са пълноправни членове на тази република, също толкова колкото тези, които не покриват главата си, изтъкна Ердоган.

Съпругата на премиера носи ислямска забрадка, подобно на повечето съпруги на  ръководните представители на Партията на справедливостта и развитите.

Тази мярка бе част от пакета с демократични реформи, представен на 30 септември, който разширява правата на малцинствата като цяло. Мярката официално влезе в сила след публикуването ѝ тази сутрин в държавен вестник в рамките на нов правилник за облеклото и външния вид на държавните служители, който разрешава също на мъжете да носят брада.

Един мрачен период най-накрая приключи, подчерта Ердоган, чиято партия действаше от идването си на власт през 2002 г. за разрешаване на носенето на ислямски забрадки във всички области.

Турската опозиция критикува мярката, като заяви, че тя представлява нова пробойна в символа на мюсюлманска, но светска Турция, създадена от основателя на републиката Мустафа Кемал Ататюрк. Студентките вече получиха разрешение на носят забрадки в университетските комплекси, припомня АФП.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?