Турция съгласна “Южен поток“ да мине през нейни води

Турция ще се съгласи “по принцип“ да разреши газопроводът “Южен поток“ да минава през нейните териториални води, съобщи в сряда пред журналисти заместник-ръководителят на руския държавен апарат Юрий Ушаков, цитиран от руските агенции..

“Споразумението обезпечава условията за започване на строителството“, допълни той.

Документът се предвижда да бъде подписан в четвъртък в Анкара от премиерите на Русия и Турция Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган. В него ще се фиксира и датата за започване на строителните работи, но тя ще се съгласува последно в разговорите между двамата премиери преди подписването на споразумението за “Южен поток“, каза Ушаков.

Газопроводът се планира да мине по дъното на Черно море, тръгвайки от Новоросийск до Варна и след това през българска територия по два лъча да транспортира газ до Италия и Австрия. С Виена обаче все още не е парафирано споразумения за включването ѝ в проекта, чието трасе ще заобикаля Украйна и ще облекчи газовия трафик през Турция. В края на април от руска страна заявиха, че по въпроса се преговаря активно с Австрия и Словения, която също се разглежда като крайна точка на тръбата, и в скоро време ще се подпишат споразумения.

Според проекта бъдещият газопровод трябва да транзитира 63 млрд. куб. м синьо гориво годишно и строежът му да тръгне през 2013 г. Оценките за стойността му са различни и варират от 10 до 25 млрд. евро.

В рамките на преговорите между Путин и Ердоган ще бъде засегнат и другият крупен енергиен проект с участието на Турция – подкрепяния от ЕК газопровод “Набуко“. По него в средата на юли бе подписано междуправителствено споразумение, като намеренията са строежът му да започне през 2010 г. и да първият му етап да бъде пуснат в експлоатация през 2014 г.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес