Турция ще инвестира 19.2 милиарда долара за инфраструктурни проекти в Истанбул

Турция планира да инвестира 19.2 милиарда долара за реализирането на инфраструктурни проекти в Истанбул по повод кандидатурата на града за домакин на летните Олимпийски игри през 2020 година, съобщи Асошиейтед прес.

Комисията, която се занимава с кандидатурата на Турция, обяви, че плановете ѝ включват разширяване на линиите на метрото и железниците, както и изграждане на железопътен тунел и тунел за автомобили, свързващи европейската и азиатската части на Истанбул.

 

Изявлението на комисията идва на третия ден от четиридневното посещение на делегация на Комисията за оценка на градовете-кандидати към Международния Олимпийски комитет (МОК).

 

Истанбулската комисия е посочила, че повечето спортисти ще могат да стигат от хотелите, в които са настанени, до стадионите за не повече от 30 минути.

 

Планираният бюджет на Истанбул за реализирането на инфраструктурни проекти по повод Олимпийските игри възлиза на 19.2 милиарда долара - десет пъти повече от бюджета на другия кандидат за домакин - Мадрид (1.9 милиарда долара).

 

Бюджетът на Истанбул е много по-голям и от планирания бюджет на третия кандидат - Токио (4.9 милиарда долара).

 

Броят на хотелските стаи в Истанбул се очаква да се увеличи почти двойно - до 100 хиляди, в случай че Турция стане домакин на Олимпиадата през 2020 г, съобщи ДПА, цитирана от БТА.

 

В Истанбул, който е на пето място в света по брой на туристи, в момента има 55 хиляди хотелски стаи.

 

Турският министър на туризма Йомер Челик пък увери, че правителството ще направи така, че цените в Истанбул по време на Олимпиадата да не се увеличат неимоверно.

 

Решението за домакинството на Олимпиадата през 2020 г. ще бъде взето на Генералната асамблея на МОК в Буенос Айрес на 7-ми септември.

 

Комисията на МОК ще посети Япония и Мадрид през април.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани