Турция ще изпрати войски в Либия в отговор на отправено от Триполи искане

Парламентът ще гласува съответния закон през януари, обяви президентът Ердоган

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви в четвъртък, че страната му ще изпрати войски в Либия, след като от Триполи е отправено искане, и че ще представи съответния законопроект в парламента през януари, предаде Ройтерс.

Преди месец Анкара подписа две отделни споразумения с международно признатото либийско правителство на премиера Файез ел Сарадж - за военно сътрудничество и сътрудничество в областта на сигурността, и за разграничаване на морските пространства в Източното Средиземноморие.

Правителството на националното съгласие на Сарадж от месеци оказва отпор на настъпление на силите на влиятелния в Източна Либия военен командир Халифа Хафтар, които се ползват с подкрепата на Русия, Египет и Обединените арабски емирства, отбелязва Ройтерс.

"След като вече ни е отправено искане (от Либия), ще го приемем", заяви Ердоган в реч пред членове на партията си в Анкара.

"Ще внесем законопроекта за изпращане на войски в Либия в дневния ред веднага щом парламентът възобнови работа", каза той.

Към 8-9 януари законопроектът може да бъде приет, допълни президентът.

Не е съвсем ясно обаче какво точно конкретно искане на Либия има предвид Ердоган, доколкото вътрешният министър на правителството на Сарадж Фатхи Али Башага намекна пред журналисти в Тунис, че засега не е отправено официално искане за военна помощ към Турция. "Ако ситуацията ескалира, тогава ние ще имаме право да защитим Триполи и неговите жители (в този случай) ние ще внесем официална молба до турското правителство да ни подкрепи военно, за да отблъснем призрака на наемническите сили", каза днес Башага.

Турският президент Ердоган посети Тунис в сряда, за да обсъди там възможно сътрудничество за постигане на примирие в Либия. Днес той заяви, че Турция и Тунис са се договорили да подкрепят Правителството на националното съгласие в Триполи.

Петнайсет минути след него в Тунис е пристигнал и ръководителят на международно признатото правителство на Либия Файез ел Сарадж, съобщи арабският телевизионен канал Ал Хадас.

На съвместна пресконференция с президента на Тунис Каис Сайед Ердоган изрази увереност, че Тунис може да има "ценен и конструктивен" принос за постигането на стабилност в Либия. Ердоган се обяви за възможно най-скорошно прекратяване на огъня в Либия.

"Ние вярваме, че Тунис ще помогне за постигането на стабилност в Либия. Обсъдихме със Сайед стъпките, които можем да предприемем заедно, за да постигнем прекратяване на огъня в Либия и да се премине към политическо решение на конфликта. Негативният развой на събитията в Либия се отразява не само на страната, но и на съседите, на първо място Тунис", посочи Ердоган.

В Либия паралелно съществуват два органа на изпълнителната власт: международно признатото Правителство на националното съгласие на Файез ел Сарадж и временният кабинет на Абдула Абдуррахман ат Тани, действащ в Източна Либия съвместно с парламента и поддържан от Либийската национална армия на маршал Халифа Хафтар.

На 12 декември Хафтар обяви, че неговите сили започват "решаващата битка за столицата". Командването на Либийската национална армия неколкократно е подчертавало, че ще се противопостави на всяка чуждестранна намеса във вътрешните работи на Либия и заплаши да потопи корабите и да свали самолетите с турска военна помощ.

Визитата на Ердоган в Тунис дойде на фона на активните напоследък усилия на Турция да сключи споразумения със страните от Средиземноморието, където Анкара спори с Гърция за залежите на въглеводороди около разделения остров Кипър, отбелязва Ройтерс.

Миналия месец Турция подписа споразумение за разграничаване на морските пространства с международно признатото правителство в Либия - стъпка, с която разгневи Гърция. Атина смята, че споразумението нарушава международното право, докато Анкара посочва, че иска да защити своите права в региона и твърди, че сделката е в съответствие с морските закони.

В рамките на разширеното сътрудничество със съседната на Тунис Либия, Анкара подписа и споразумение за военно сътрудничество с Правителството на националното съгласие на Файез ел Сарадж. Ердоган каза, че Турция може да изпрати войници в Либия в подкрепа на правителството на Сарадж, което от месеци води сражения със силите на маршал Халифа Хафтар от непризнатия център на властта в източния град Бенгази.

Турция вече е оказвала военна подкрепа на Правителството на националното съгласие, въпреки оръжейното ембарго на ООН, отбелязва Ройтерс, като се позовава на доклад на световната организация.

ДПА припомня, че Турция и Катар подкрепят правителството на Сарадж в Либия, докато Египет, Обединените арабски емирства и Русия подкрепят силите на Халифа Хафтар, който обяви през април офанзива за превземане на Триполи.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят