Твърд отпор на ДПС срещу закона за референдумите

Отпорът на ДПС срещу закона за референдумите, внесен от председателя на правната комисия Янаки Стоилов (БСП) и представители на НДСВ, става все по-силен и неофициалните коментари са, че партията на Ахмед Доган ще направи всичко възможно да спре приемането му до края на мандата.

В четвъртък законопроектът отново влезе на второ четене в пленарна зала, но през 40-минутния дебат бе разгледан само един текст, който задължава Народното събрание да насрочва референдуми при наличието на 600 000 подписа.

От името на ДПС Неджми Али заяви, че партията му по принцип е за референдуми, но ролята на Народното събрание и на парламентаризма ще бъде обезсмислена, ако се даде право на гражданите при събирането на 600 000 подписа да задължават парламента да организира такъв референдум.

От своя страна Янаки Стоилов го репликира, че по този начин ще се получи форма без съдържание. Парламентът е част от останалите власти, "върховната власт винаги остава в гражданите и трябва да им дадем възможност да поискат референдум по важни въпроси", заяви Стоилов.

Така дебатът бе отложен за четвърти път, като не се знае кога гледането на законопроекта ще продължи отново.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?