ТВЕЛ отрече да подменя горивото за АЕЦ “Козлодуй“

Руската компания доставчик на свежо ядрено гориво за АЕЦ “Козлодуй“ - ТВЕЛ, отрече твърденията на ядрения физик Георги Котев за подмяна на договорените за централата количества с гориво от регенериран уран. От понеделник Котев обяви гладна стачка в Брюксел в знак на протест, че никой не обръща внимание на твърденията от преди две години за корупционна схема за опасна смяна на горивото за АЕЦ “Козлодей“. В София негови поддръжници протестираха пред парламента.

“АЕЦ “Козлодуй” използва руско ядрено гориво на базата на лиценз, издаден от българския надзорен орган – Агенция за ядрено регулиране (АЯР). Ядреното гориво за българската АЕЦ се изготвя от природен уран, в строго съответствие с техническите характеристики, съгласувани между руската и българската страни“, се посочва в съобщение на руската компания. В него се допълва, че производството на гориво в ТВЕЛ е сертифицирано при съблюдаване на най-стриктните международни стандарти.

“В процеса на производство на горивото експерти на АЕЦ “Козлодуй” имат възможност да участват в контрола по качеството на продукцията. Самото гориво също така преминава през процедура на входящ контрол преди зареждането си в съответния реактор. Нито от страна на българския надзорен орган, нито от страна на клиента – АЕЦ “Козлодуй”, до момента не са предявявани претенции, отнасящи се до техническите характеристики през периода на експлоатация на горивото“, заявиха от дружеството.

Те припомниха, че версията за доставки на гориво от преработен уран за българската атомна централа бе опровергана от АЯР през септември 2008 г. след независима експертиза на горивото, извършена от специалисти на шведската компания Studsvik Nuclear AB. В хода на проверката е било установено, че горивото за АЕЦ “Козлодуй” съответства на заявените в сертификата на производителя ТВЕЛ параметри и не съдържа регенериран уран.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?