У нас критериите за мобилните станции били по-строги от европейските

У нас критериите за мобилните станции били по-строги от европейските

На българските граждани е осигурено ниво на защита от лъченията на мобилните базови станции между 45 и 100 пъти от препоръчаните от Международната комисия за предпазване от нейонизиращи излъчвания (ICNIRP) и Световната здравна организация (СЗО) и максимално допустимите стойности, възприети от ЕС. Това се посочва в позиция на тримата мобилни оператори “ГлоБул“, “Мобилтел“ и “Виваком“, разпространено в четвъртък след проведено предишния ден заседание на междуведомствената работна група, назначена от премиера Бойко Борисов за изясняване на опасността от мобилните станции за здравето на хората.

Базовите станции и другите съоръжения на мобилните оператори в цялата страна се монтират и експлоатират при строго спазване на съответните правила, не застрашават здравето на гражданите и са под постоянния контрол на упълномощените държавни институции, коментират експерти на трите оператори.

Общото разбиране на телекомите е, че подготвяният от работната група доклад за състоянието на нормативната уредба в България, регламентираща дейността на базовите станции, е необходим, за да се предостави по лесен и достъпен начин разбираема експертна информация и да бъдат разсеяни притесненията сред обществото по отношение на базовите станции.

От “Мобилтел“, “ГлоБул“ и “Виваком“ изразяват готовност да подпишат меморандум с правителството за общи действия относно повишаване информираността по темата за електромагнитните полета.

Мобилните оператори ще изготвят общо становище по направените от междуведомствената работна група предложения и ще изложат нови мерки за по-голяма информираност на хората за безопасността на изграждането и развитието на мобилните мрежи в България.

Споделяне

Още от Бизнес

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?