Убити са шестима лидери на Ал Каида в Йемен

Шестима лидери на Ал Каида в Йемен, сред които военният ръководител на терористичната мрежа в страната, бяха убити днес при въздушен удар. Това съобщи високопоставен представител на йеменските власти, цитиран от Ройтерс в петък.

Въздушният удар е бил нанесен от йеменската бойна авиация в пустинен район в провинция Саада, в северната част на страната. Мишена на бомбардировката били два автомобила, с които пътували осем "опасни членове на Ал Каида".

Шестима от тях били убити, а двама успели да избягат. Сред загиналите е военният лидер на йеменския клон на Ал Каида Касем ар Реми. Ар Реми, който е планирал повечето операции на терористичната мрежа в Йемен, е оцелял при два въздушни удара.

Сред убитите е и лидерът на Ал Каида в северната провинция Мариб Айед аш Шабуани. Ликвидирани са още Амар ал Уаели и Салех ат Теис. Четиримата са били издирвани от йеменските и от американските власти. Цитираният източник не разкрива имената на останалите двама убити лидери на Ал Каида.

Йеменските власти обявиха вчера открита война на терористичната мрежа и призоваха населението да им помогне, отбелязва Ройтерс. Те вече увеличиха операциите срещу Ал Каида, откакто йеменският ѝ клон обяви, че стои зад извършения на 25 декември от нигериец неуспешен опит за взривяване на американски самолет, изпълняващ полет от Амстердам до Детройт.

Най-бедната арабска държава е подложена на натиск да предприеме действия срещу терористичната мрежа, тъй като нейни йеменски активисти извършиха нападения срещу двата главни съюзника на Йемен - Саудитска Арабия и Съединените щати.

Споделяне

Още от Свят