Убитият в Ирак италиански агент бе изпратен като национален герой

Хиляди италианци излязоха в понеделник по улиците на Рим за държавното погребение на агента от тайните служби Никола Калипари, убит от американски войници в Багдад, докато се опитвал да закрие с тялото си освободена италианска заложничка.

В знак на скръб събралите се хора ръкопляскаха, когато покритият с националното знаме ковчег с тялото на Калипари, превърнал се в национален герой, минаваше покрай тях.

На службата в базиликата Санта Мария присъства премиерът Силиво Берлускони.

Той е под силен натиск да поиска от Вашингтон пълно обяснение на инцидента, при който американски войници откриха огън по колата на път за багдадското летище с двама италиански агенти и освободената заложничка, журналистката Джулиана Сгрена.

Сгрена, която работи за левия в. Манифесто, твърди, че американски танкове започнали да обстрелват колата на открит път и смята, че е имало целенасочен опит от страна на американската армия тя да бъде убита.

Американски военни заявиха, че колата не е спряла на контролен пункт въпреки предупрежденията.

"Всички знаят, че американците не искат да се водят преговори за освобождаване на заложници. Затова не изключвам да съм станала лично мишена на тяхната стрелба", заяви Сгрена пред италианска телевизия.

В понеделник Белият дом отхвърли тези твърдения.

"Смятам, че е абсурдно да се правят каквито и да било твърдения, че наши жени и мъже в униформи умишлено са нападнали невинни цивилни. Това е абсурд", каза говорителят на Белия дом Скот Маклелън.

Ден по-рано италианските магистрати, разследващи престрелката, при която бе убит Никола Калипари и бе ранена освободената заложничка Джулиана Сгрена, заявиха, не разполагат с данни, потвърждаващи предположението за засада срещу колата им.

Вашингтон вече се ангажира да направи цялостно разследване на трагичния инцидент, който засили обществените настроения в Италия срещу присъствието на техни войски в Ирак.

Шест от всеки 10 италианци сега смятат, че войната е била грешка.

Убитият Никола Калипари е имал изключителен опит в преговорите за заложници и е работил за освобождаването на другите две италианки, отвлечени миналата година в Ирак.

Споделяне

Още от Свят

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?