Убийство изкара таксиметрови шофьори на бунт пред парламента

Убийство изкара таксиметрови шофьори на бунт пред парламента

Около 1 500 таксиметрови шофьори блокираха площада пред парламента в петък сутринта в знак на протест срещу убийството на 51-годишния им колега Емил Емилов, намушкан с нож в 2.30 ч. тази нощ. По непотвърдена информация мъжът е от ромски произход. Полицията все още няма версии за убийството, станало в столичния квартал “Люлин”. Първоначално протестиращите заявиха, че искат бързо разкриване на престъплението и по-голяма сигурност, впоследствие предявиха и синдикални претенции, а ако се съди по виковете “Оставка” по адрес на вътрешния министър Румен Петков – протестът придоби политически оттенък.

Към събралите се в София таксиметрови шофьори вече започват да се присъединяват техни солидарни колеги от други градове на страната.

Сутринта таксиметрови шофьори от живата верига на Орлов мост се нахвърлиха върху полицаи, които искаха да им съставят акт за неправилно паркиране, като избухна и пререкание дали таксиметрови шофьори или полицаи загиват по-често при изпълнение на служебните си задължения. С изключение на този инцидент, обаче, други конфликтни ситуации засега няма, а полицията явно е инструктирана да се държи миролюбиво.

Председателят на парламента Георги Пирниски (БСП) и вътрешният министър Румен Петков (БСП) разговаряха с представители на простиращите в опит да ги убедят, че са готови да обсъдят исканията им и че са на тяхна страна. Със същата цел правителството (макар и в отсъствието на премиера Станишев, който е в Лондон) в рамките на два-три часа организира среща на представители на протестиращите с няколко министри.

Въпреки това шофьорите заявиха, че не са доволни и настояват за по-конкретни действия. Обявиха, че не възнамеряват да си тръгнат и блокадата на столичния център ще продължи.

Междувременно кметът Бойко Борисов разреши протестът им да продължи до 17 ч., вероятно защото от 17.30 започват планираните шествия в защитна на българските медици в Либия, а по-късно и концертът по този повод.

Това е поредна демонстрация на разгневени таксиметрови шофьори, наскоро такива имаше в Сливен заради убийството (все още неразкрито) на тамошен техен колега.

Сегашният протест пред парламента предизвиква аналогии с този от март на 2001 г., когато таксиметрови шофьори организирано демонстрираха срещу тогавашното правителство на СДС заради убийството на 3-годишно дете на техен колега. Впоследствие се оказа, че то е убито от майката, която страда от психически отклонения, което обаче не попречи да се създаде мощен медиен и опозиционен натиск срещу кабинета.

По първоначална информация шофьорът от “ОК супертранс” Емил Димитров Емилов не е бил обран. Той е на работа във фирмата само от една седмица.

Емилов е бил открит от негов колега, пристигнал първи на мястото на инцидента, след като е получил сигнал от друг шофьор, че има проблем с таксиметрова кола, ударила се в контейнер за смет. Като намерил спрялата кола и водачът ѝ наръган във врата с нож, той извикал полиция и бърза помощ, но патрулният екип дошъл чак след 25 минути.

Софийската градска прокуратура е образувала досъдебно производство.   

Всеки опит на политици да излязат на разговори с протестиращата пред парламента тълпа бе посрещана с освирквания и подвиквания. Към обед събралите се започнаха периодично да скандират “Оставка” и “Мишки, мишки”.

По информация на протестиращи около сто коли с техни колеги са потеглили от Пловдив, Пазарджик и Сливен. Очаква се в ранния следобед около 300-400 коли от страната да пристигнат в столицата.

Заседанието на Народното събрание бе прекъснато малко след началото му по искане на лидера на ДСБ Иван Костов, който настоя депутатите да изслушат незабавно министрите на вътрешните работи и на транспорта Румен Петков и Петър Мутафчиев.

Костов напомни случая с безпрецедентния бунт на шофьорите отпреди 6 години, когато в качеството си на министър-председател той излезе пред протестиращите и днес призова премиерът Сергей Станишев да стори същото.

Румен Петков посрещнат с възгласи “Оставка”

С възгласи “оставка” и освирквания протестиращите таксиметрови шофьори посрещнаха новината, че пред тях ще говори министърът на вътрешните работи Румен Петков.

В 11.30 ч. представителка на таксиметровата фирма “ОК Супертранс” обяви, че са се сърбали не на политически протест, а да настояват за бързо разкриване на убийството на техния колега. В отговор тълпата отвърна с възгласи и “Уууу” и “Оставка”.

В началото на обръщението си Румен Петков призова лидера на “Атака” Волен Сидеров, който бе сред тълпата и с мегафон настояваше да се иска оставката му, да не спекулира с трагедията на хората. Голяма част от протестиращите, най-вече ромите сред тях, обаче освиркваха и Сидеров.

Малко по-късно се чуха възгласи “Бойко, Бойко”. Заедно с Петков пред събралите се бе председателят на Народното събрание Георги Пирински и двайсетина депутати от левицата.

По-късно Петков заяви пред журналисти, че ако неговата оставка ще помогне да се разкрие до час и половина престъплението, той няма да се поколебае да си я подаде.

Професионални и синдикални искания

Основният протест на шофьорите е за незабавна намеса на държавните органи, за да се повиши сигурността им и да се разкрият извършителите на посегателства над живота им.

Поради липсата на единна синдикална организация и споровете за легитимност на браншовите им сдружения, протестиращите не приемат представители на тези организации да ги представляват в разговорите си с властта. Към обед се подготвяше създаването на инициативен комитет от техни представители.

Колега на шофьорите прочете списък с редица искания, повечето от които не бяха свързани пряко с убийството, а с условията на труд и данъчното облагане. Настоява се например за промяна в нормативната уредба, намаляване на корпоративния данък и осигурителната тежест, премахване на предпазните колани за водачите, за да могат да реагират при заплаха, промяна на лизинговите условия и др.

Борис Велчев: Да не преместваме акцента

Според главния прокурор Борис Велчев е твърде рано да се коментира каквото и да е по разследването на убийството на таксиметровия шофьор.

Tова е поредната трагедия, която предизвиква много сериозно обществено недоволство, но не бива да преместваме акцента, уточни Велчев. По думите му е важно да бъдат заловени извършители не само на това, а на  всички убийства в страната.

Може би е по-добре, ако държавата накара таксиметровите фирми да инвестират средства за безопасността на шофьорите си, каза Велчев.

От Лондон премиерът Сергей Станишев заяви пред БНР, че е информиран за протеста в столицата и държи връзка с вицепремиера Даниел Вълчев и вътрешния министър Румен Петков.

Трябва да се вземат системни мерки срещу престъпността, тъй като това е един от приоритетите и на правителството, коментира той.

Борисов: Ще хванат убиеца

Кметът на София Бойко Борисов заяви пред БНТ, че малко след инцидента с убития шофьор е говорил с шефа на СДП Румен Стоянов. “Работят хората. Това убийство ще го изкарат със сигурност, защото това са от тези

убийства, които излизат. Ще излезе или наркоман, или някой, който така или иначе е седял в таксито, ще има веществени доказателства, ще работят, но ще го хванат. За съжаление се случват такива работи”, коментира бившият главен секретар на МВР. Според него не МВР трябва да е отдушник на протеста.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?