Убийството на протестиращи в Киев е станало под прякото ръководство на Янукович

Убийството на протестиращи в украинската столица Киев през февруари по време на протестите срещу тогавашната власт е станало под прякото ръководство на сваления украински президент Виктор Янукович. Тези обвинения бяха отправени на пресконференция на главния прокурор на Украйна, министъра на вътрешните работи и началника на украинската Служба за сигурност, предаде Ройтерс.

Те посочиха, че специалните полицейски части "Беркут" са отговорни за стрелбата по протестиращите през февруари, в която загинаха близо 100 души.

Ден след тези кървави събития Янукович избяга от Украйна, а после беше отстранен от длъжност от украинския парламент.

Агенти на руската Федерална служба за сигурност /ФСС/ са участвали в планирането и изпълнението на така наречената антитерористична операция, съобщи Валентин Наливайченко, шефът на Службата за сигурност, цитиран от Франс прес.

Бившето правителство на страната издаде "престъпни заповеди" и огромен брой хора пострадаха в тази "месомелачка", каза вътрешният министър Арсен Аваков, цитиран от Ройтерс.

Неидентифицирани руснаци бяха в щабквартирата на украинските сили за сигурност по време на протестите, които продължиха три месеца, добави Наливайченко. Той съобщи още, че на 20 февруари, най-кървавия ден от протестите и най-кръвопролитния в историята на Украйна след разпадането на СССР, самолети, натоварени с 5100 килограма експлозиви руско производство и други материали, са кацнали на летище близо до Киев от руския град Черкаловск. Наливайченко не съобщи подробности за какво са били предназначени тези експлозиви.

На пресконференцията стана ясно, че главният прокурор на Украйна е подписал заповед за задържането и изправянето пред съда на Виктор Янукович и на бившия началник на Службата за сигурност на Украйна Олександър Якименко.

По-рано в четвъртък говорител на главния прокурор съобщи, че 12 членове на разформированите сили "Беркут" са били арестувани по подозрения в стрелба по мирни участници в протестите, допълва Ройтерс.

По повод отправените на пресконференцията обвинения руската Федерална служба за сигурност излезе веднага с изявление, че не ги приема и че тези изявления ще тежат на съвеста на онези, които са ги направили.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят