Ученическите раници може да олекнат още втория срок, според МОН

Родители спринтираха с раници на децата си, за да привлекат вниманието към проблема

Акция на родители "На чужд гръб и 10 ученически раници са малко". Сн. БГНЕС

Още втория учебен срок раниците на учениците могат да станат по-леки, каза заместник-министърът на образованието Таня Михайлова на извънреден брифинг в неделя, когато родители в няколко града организираха надбягване с раници под мотото "На чужд гръб и 10 ученически раници са малко".

Зам.-министърът напомни, че проблемът съществува от години: "Спомням си от 2010 г. за кампанията "Училище без тежест". Пак ви казвам – не искам да е кампания, а целенасочена политика на всички хора, ангажирани в МОН."

По думите ѝ министерството работи по проблема и гарантира, че ще бъдат взети всички необходими мерки. Единият от вариантите е да няма голямо съсредоточаване на много предмети с тежки учебници, както и да се въведе подходящ баланс на седмичното разписание.

 

Все пак Михайлова уточни, че всяко училище трябва да намери своя начин и индивидуален подход. Още в понеделник МОН ще изпрати писма до регионалните си инспекторати, за да покани директорите и учителите на разговори по места.

 

В момента едно от решенията, по които просветното ведомство работи, е да се разделят обемните учебници на части, както и да се използва по-лека хартия. Михайлова смята, че не трябва да се увеличава броят на помагалата, които не са задължителни и учителите ще бъдат помолени да не натоварват с допълнителни сборници, които не са нужни, когато учебникът и тетрадката чудесно вършат работа. Важен е учителят, който преподава в класната стая, убедена е Таня Михайлова. Тя припомни, че в часовете може да се използва и електронен учебник.

 

Михайлова подчерта, че отговорността е обща, не само на министерството, но и на учителите и родителите.

 

"От друга страна, съответно национална програма за увеличаване на шкафчетата в училище, в които да се оставят учебниците, така че да не се носят всеки ден, както и помагалата, екипите по физическо", добави Таня Михайлова. Според нея основният проблем идва в пети клас, когато учениците сами вече ходят на училище, а предметите се увеличават.

 

Междувременно родители тичаха в столичен парк с тежките раници на децата си в акцията "На чужд гръб и 10 ученически раници са малко".

"Уважаеми възрастни, родители, учители, директори на училища, на агенции, министри, депутати, замисляли ли сте се някога какво би било да тичаме няколко минути с раница на гръб? Не с каква да е раница. А с ученическа. От онези, 6-7-8-килограмовите, които децата носят всеки ден на училище", се казва в обръщение на организаторите на инициативата.

 

Омбудсманът Мая Манолова също участва в събитието, наметнала раница на шестоклачника.

"Проблемът е по-голям от тежките раници. Това е проблем изобщо, свързан с това как си представяме образованието. Може би истинското предизвикателство ще бъде за отговорните институции освен да потичат с раници, да прекарат един ден заедно с един шестокласник", коментира тя.

 

Споделяне

Още по темата

Още от България