С още 6 млн. лева ще се купуват шкафчета за учениците до VІІ клас

Сн. Mediapool

Над 6 млн. лева допълнително ще бъдат осигурени за купуването на шкафчета в училищата в страната за всички ученици от І до VІІ клас. Това съобщиха от образователното министерство след среща между премиера Бойко Борисов и министъра на образованието Красимир Вълчев.

По-рано през годината за шкафчета бяха отпуснати 2.8 млн. лева. До момента са купени такива за 114 000 ученици или за около една трета от децата от І до VІІ клас. С поставянето на шкафове в училищата от министерството на образованието се опитват да намалят тежестта на раниците, които децата трябва да носят всеки ден до и от училище. Другата мярка е осигуряването на електронна версия на учебниците, за да могат да се ползват и през компютър, таблет, телефон и други устройства.

"Изпълнението на приходите е добро и можем да финансираме закупуването на шкафчета за всички училища", заяви министър Вълчев, цитиран от пресцентъра на ведомството. Той припомни, че на училищата е дадена препоръка да оптимизират седмичните разписания, така че да се носят по-малко учебници и учебни комплекти.

Отпускането на още пари за шкафчета е било дискутирано и по време на съвета на управляващата коалиция, стана ясно от думите на лидера на "Атака" Волен Сидеров. Според него обаче шкафове щяло да има във всички училища. Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов пък заяви, че ще са за всички първолаци.

Споделяне

Още по темата

Още от България