Учителските синдикати прехвърлят преговорите в парламента

Учителските синдикати прехвърлят преговорите в парламента

Учителските профсъюзи ще продължат да отстояват исканията на преподавателите, но вече пред парламента, където в сряда беше внесен проектобюджетът за 2008 г., където е заложено увеличението на заплатите в сектора на средното образование и на издръжката за ученик, плащана от държавата.

Ще бъдат формулирани искания за срещи с председателите на парламентарните комисии по образование и наука и по бюджет и финанси, на които синдикатите ще настояват за увеличение на издръжката за един ученик на 1381 лв., заяви в четвъртък лидерът на Синдиката на българските учители Янка Такева.

Единствено тази цифра, според синдикатите, е причината, която последно провали сключването на споразумението между правителството и стачкуващите от 24 септември учители. Докато обаче вървяха пренията около одобрението на правителствената оферта за 80 лв. скок на заплатата от ноември и още две увеличения от януари и юли, кабинетът постави стачниците пред свършен факт, вкарвайки проектобюджета в Народното събрание.

Това парира и възможностите на учителите за по-нататъшни преговори с министрите на образованието и на финансите. Като резултат учителите, които одобриха споразумението, се върнаха в час, а дори и там, където не са съгласни с него започват да възобновяват учебния процес и се очаква децата да започнат училище в понеделник.

Такева заяви, че в петък, до края на деня, ще стане ясно дали стачката ще продължи и под каква форма ще стане това. Коментираният вариант е протестът да стане щафетен, но по-вероятно е той да спре.

Аз имам впечатлението, че процесът с учителската стачка беше финализиран и беше постигната принципна договореност по редица параметри, коментира от своя страна президентът Георги Първанов, който се опита да бъде посредник в решаването на проблема с прекратения учебен процес. Държавният глава участва в традиционния ритуал за издигане на националния флаг за Деня на народните будители 1 ноември.

Всички параметри, всички виждания за реформата бяха заложени. Оттук нататък сигурно има детайли, но аз смятам че те не трябва да препятстват приключването на процеса и връщането на учителите и на учениците в класните стаи, допълни Първанов. По думите му вече са преминали всякакви времеви граници за започване на училище.

Споделяне

Още от България