Удължава се обсъждането на учебните програми за II, VI и VIII клас

Меглена Кунева, сн. БГНЕС

С най-малко две седмици ще бъде удължен срокът за обсъждане на проектите на учебните програми за втори, шести и осми клас. Това обяви вицепремиерът и министър на образованието Меглена Кунева в понеделник по време на обществено обсъждане на програмите в столицата. По принцип срокът изтичаше в понеделник, но заради полемиката, която предизвикаха, довела и до оставката на вече бившия просветен министър Тодор Танев, министерството удължава обсъждането.

“Целта е да можем да направим поне по три срещи по програмите на седмица, а вероятно и повече, и ще успеем да обобщим резултатите, дошли от обсъжданията“, обясни Кунева. Тя съобщи, че ще има още една среща в София, като отбеляза, че повече от 60 процента от днешните предложения, направени от учители и преподаватели, могат да бъдат отразени в програмите.

От миналата седмица представители на министерството, заедно с новоназначения ресорен зам.-министър  Диян Стаматов, обикалят страната, за да обсъдят със заинтересованите страни новите моменти в програмите. На общественото обсъждане в понеделник в НДК бяха представени проектите на програмите по български език и литература, и по история и цивилизации от V до ХІІ клас. Във вторник дискусии ще има във Велико Търново, а в сряда в Пловдив.

По думите на Кунева в новите програми българската история и българската литература имат много по-голяма тежест, отколкото в сегашните програми. Досега българската история в целия курс заемаше 46 процента от цялото съдържание, вече е 56 процента. Българските творби в курса по литература са 90 от всичките 120, които се изучават след пети клас.

“За първи път програмите разписват ясно резултатите, които искаме от учениците - да овладеят една или друга писмена форма, да разбират литературата, която четат, да правят анализ на исторически събития“, каза Кунева. Тя добави, че са създадени връзки между предметите, за да може знанията да се затвърждават по-добре, а учениците да осмислят света, не само да учат наизуст факти.

“Проектите за прогимназията по български език и литература олекотяват значително учебното съдържание“, каза Милена Иванова, главен експерт по български език в министерството на образованието.

Целият VII, X, XI и XII клас ще се учи само българска литература, защото след тези класове има национални външни оценявания и държавни зрелостни изпити. По история в V клас ще се учи античност, в VI - средновековие, в VII - българска история, в контекста на световната история през ХVІІІ и ХІХ век, в VIII и IX клас ще се преподава световна история, а в X клас - история на България.

Авторите на учебници коментираха, че не е най-важното кое стихотворение ще отпадне от материалите и призоваха да няма вторачване в "Балканджи Йово".

"От тази хипертрофирала програма учениците не могат да бъдат научени да бъдат културни читатели, затова стигаме при преглеждането им на работите им на матурите до куриози моменти", коментира Весела Михайлова, автор на учебници по български език и литература.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?