Удължено е кандидатстването за помощи за качествени плодове и зеленчуци

Удължено е кандидатстването за помощи за качествени плодове и зеленчуци

До 11 януари 2013 г. бе удължено кандидатстването за помощи за производителите на качествени плодове и зеленчуци, след като в четвъртък фермерите предупредиха, че седмица преди изтичането на крайния срок за подаване на заявления - 30 ноември, все още няма формуляри за искане на подпомагането в областните земеделски дирекции.

От агроведомството съобщиха, че следобед е имало среща на представители на Държавен фонд "Земеделие", Българска агенция по безопасност на храните, дирекция "Растениевъдство" и дирекция "Директни плащания и пазарна подкрепа", на която е решено удължаването на срока.

До 30 ноември ще се издават сертификати за качеството на продукцията, кандидатстваща за държавното подпомагане. До 7 декември агенцията по храните и фондът ще засекат окончателните данни за издадените вече сертификати.

До промяната се стигна след като от Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ) обявиха, че служители на областните дирекции на ДФЗ не са наясно как ще се осъществява подпомагането при положение, че има схема за специфична подкрепа, разработена от министерството на земеделието и храните, а основната цел е подобряване на качеството на произвежданите в България и предлагани на пазара плодове и зеленчуци.

За пръв път в бюджета за 2012 г. са осигурени 15 млн. лв. за субсидиране на производителите на качествени плодове и зеленчуци, а липсва координация между институциите. Това коментира Цветан Цеков, председател на експертния съвет по плодове и зеленчуци към АЗПБ, цитиран в съобщението. Той допълва, че в бюджета за 2013 година се предвижда увеличение на средствата в това направление, но в крайна сметка тези, за които е предназначено подпомагането, не могат да се възползват.

От асоциацията дадоха пример с техен представител, който е подал необходимите данни за произведените и реализирани количества в Българската агенция по безопасност на храните и отговаря на изискванията за получаване на помощта. С наближаването на крайния срок - 30 ноември, производителят Красимир Кумчев се е свързал с експерти от пловдивската областна дирекция, откъдето му отговорили, че към момента формулярите не са одобрени от Министерството на земеделието и храните.

За своевременно изпълнение на поетите ангажименти към сектор плодове и зеленчуци, призоваха от асоциацията. Тя посочва, че заради липсата на политика в този сектор за последните 20 години, средно 15 пъти са намалели площите и тази тенденция се запазва.

Проучване на Института за пазарна икономика отчита 60% спад в българското производство през последните 10 години. Ако този тренд продължи, в рамките до 5 години няма да има родно производство, посочват от АЗПБ.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?