УЕФА готви революция в клубния футбол

УЕФА готви революция в клубния футбол

Изпълнителният комитет на европейската футболна федерация (УЕФА) одобри нова концепция за финансов "феър плей", която може да се прецени като революция в европейския клубен футбол, съобщи официалният сайт на федерацията.

Съгласно новата концепция всеки футболен клуб ще може да харчи само толкова, колкото печели. Така богатите собственици на футболни клубове ще бъдат лишени от възможността да използват свои собствени средства за финансиране на отборите, включително при придобиването на нови футболисти.

Новите правила влизат в сила през сезона 2012-2013 година.

"Не се страмим да ощетим клубовете. Напротив – стремежът ни е да им помогнем. Да се живее според възможностите винаги е било закон, но не и за редица футболни отбори през последните години. Всеки втори клуб в Европа сега е губещ и тази тенденция се засилва. Ние сме длъжни да я спрем", заяви президентът на УЕФА Мишел Платини.

Главната цел на концепцията е да се въведе финансова справедливост и да се направят европейските клубове по-стабилни в дългосрочна перспектива. Клубовете, чийто оборот за конкретен период надвишава определения лимит, ще са длъжни да изравняват доходите и разходите си.

Освен това клубовете ще бъдат снабдени с ръководство за нивото на заплатите и разходите за трансфери и с индикатори за стабилност и ниво на задлъжнялост. Те ще бъдат задължени също така да изпълняват всички поети финансови задължения.

Всичко това трябва да стимулира клубовете да работят в перспектива (за развитие на дутско-юношеския футбол и спортната инфраструктура), вместо да правят неоправдано високи разходи за придобиване на футболисти.

За спазване на правилата ще следи специална независима работна група за финансов контрол на клубовете, начело на която е назначен бившият белгийски премиер Жан Люк Деан. Пред нея клубовете ще са длъжни да разкриват финансовите си отчети. Влизащите в групата финансови експерти и юристи ще извършват одиторски проверки, за да се уверят, че системата на УЕФА за лицензиране се прилага.
Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?