"Уестингхаус" в битка с "Арева" и АСЕ за дострояването на АЕЦ "Темелин"

"Уестингхаус" в битка с "Арева" и АСЕ за дострояването на АЕЦ "Темелин"

Американската "Уестингахус" (Westinghouse), френската "Арева" (АREVA) и руската "Атомстройекспорт" (АСЕ) подадоха оферти за доизграждането на чешката АЕЦ "Темелин". Срокът за това изтече на 2 юли и сега операторът на атомната централа – ЧЕЗ, трябва да избира между три коренно различни предложения за строеж на ІІІ и ІV блок на АЕЦ "Темелин". Очаква се победителят да стане ясен до края на 2013 г.

Предложението на "Уестингаус", която е собственост на японската "Тошиба", е за проектиране и доставяне на два AP1000 реактора, чийто проект бе сертифициран през декември 2011 г. от Ядрената регулаторна комисия на САЩ, одобрен е от Службата на Великобритания за Ядрено регулиране и проектът отговаря на Европейските изисквания към ядрени централи (EUR).

AP1000 PWR е единственият дизайн реактори от поколение III+ в света, който е получил регулаторно одобрение както от САЩ, така и от Европа, съобщават от "Уестингхаус". Предложеният на ЧЕЗ проект обединява доказаните проектантски и конструкторски умения на "Уестингауз" и "Тошиба", комбинирани с водещата чешка компания "Метростав" и фирмата за ядрени устройства и контрол "I&C Energo s.r.o".

Френската оферта е за изграждане на реактор EPR™, който "Арева" презентира като реактор от поколение ІІІ+, който е лицензиран и се изгражда в Европа.

"Атомстройекспорт" предлага на чешката страна да построи двата нови реактора в АЕЦ "Темелин" по еволюционния проект ВВЕР-1200 в консорциум, воден от чешката "Шкода Джи Си", в която акционер е самата ЧЕЗ. Другият участник в консорциум MIR.1200 е руската "Хидропрес".

Първите два реактора на АЕЦ "Темелин" са руски ВВЕР-1000, които за известно време се зареждаха с ядрено гориво от "Уестингхаус". Ако търгът бъде спечелен от американската или френската компания, това ще преначертае ядрените граници в Европа, смятат специалистите.

“Офертата на "Уестингхаус" изпълнява и даже надхвърля всички задължителни изисквания на тръжната процедура за "Темелин", с цел предоставяне на ЧЕЗ на най-рентабилна оферта”, каза президентът на американската компания Шигенори Шига. Той изрази убеждението си, че разработваната през последните 20 години технология AP1000 чешкият оператор ще има най-безопасната и най-надеждна ядрена централа от следващо поколение, налична и достъпна на световния пазар, както и на най-ниските цени за инсталиране и експлоатация.

"Уестингхаус" ще добавя още чешки партньори през следващите седмици и месеци, което не само ще допринесе ползи за икономиката на страната, но и ще завърши проекта в АЕЦ "Темелин” на най-високите международни стандарти при едновременно изпълнение на поетите ангажименти за времеви график и бюджет, допълва компанията.

Според нея с прехвърлянето на част от дейностите по изработването на реактора с вода под налягане на чешки компании, ще се предоставят значителни възможности за бъдещи ядрени проекти в света.

В момента "Уестингхаус" има сключени договори за доставка на четири реактор AP1000 в Китай и шест – в САЩ, като очаква първите два лиценза за американските проекти да бъдат издадени в края на лятата или в началото на есента. В Китай строителството на четирите AP1000 напредва по график, като производството на ел. енергия от първия реактор ще започне в края на 2013.

Планирането на инвестициите в ядрената енергетика, обикновено обхваща периоди на развитие от 15-20 години напред и в този смисъл интересът на "Уестингхаус" към Чехия е ясен знак за това, че компанията обръща поглед и към Централна и Източна Европа, където е готова да предложи най-нови технологии за сметка на остарели инженерни решения от епохата на Съветския съюз.

След този ход на американския гигант, запознати смятат, че са налице всички основания да се очаква, че компанията ще прояви интерес и към изграждането на VІІ реактор в АЕЦ "Козлодуй”, каквато заявка официално даде и българската държава.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес