"Уиндоус" ще се предлага в Европа с опция за избор на браузър

"Майкрософт" се е споразумял с Европейската комисия в следващите пет години операционните системи "Уиндоус Екс Пи", "Уиндоус Виста" и "Уиндоус 7" да се предлагат на европейския пазар с включена опция за избор на браузър, различен от "Експлорър". Това съобщиха в сряда от ЕК.

Ангажиментите предвиждат също така производителите на компютри да могат да инсталират конкурентни уеб браузъри, да ги активират като основни и да деактивират "Интернет Експлорър".

През 2007 г. ЕК стартира наказателна процедура срещу фирмата заради норвежкия им конкурент, създател на браузъра "Опера". Компанията се оплака, че "Майкрософт" в нарушение на закона е обвързала "Уиндоус" с "Интернет експлорър". В отговор "Майкрософт" заявиха, че ще пуснат "Уиндоус 7" в Европа без включен "Интернет експлорър", което също не се понрави на комисията.

В крайна сметка ЕК и "Майкрософт" се споразумяха от март 2010 г. потребителите на "Уиндоус" да могат да избират кой уеб браузър или браузъри да използват на компютъра си чрез екран за избор на браузъра. През него свободно може да се избере един (или няколко) от 12-те най-популярни уеб браузъра, като например Mozilla Firefox, Google Chrome, Apple Safari и Opera.

Ако "Майкрософт" наруши своите ангажименти, Комисията може да глоби компанията с до 10 % от общия ѝ годишен оборот, без да се налага да доказва нарушение на антитръстовите правила на ЕС.

През 2004 година Европейската комисия глоби "Майкрософт" с 493 милиона евро за нарушаване на антимонополното законодателство. Заедно с допълнителните глоби и такси сумата достигна близо 1.7 милиарда евро.

Клауза в ангажиментите позволява на Комисията да направи преглед на ангажиментите след две години. "Майкрософт" ще докладва редовно в Брюксел за изпълнението на ангажиментите, като първият доклад следва да бъде представен след шест месеца, а при определени условия и ще адаптира екрана за избор по искане на Комисията.

Комисарят по конкуренцията Нели Крус заяви: "Милиони европейски потребители ще спечелят от това решение, като получат възможност свободно да избират кой уеб браузър да използват. Този избор не само ще послужи за подобряване на работата с интернет в момента, но ще подейства и като стимул за това компаниите за уеб браузъри да бъдат иновативни и да предлагат на хората по-усъвършенствани браузъри в бъдеще".

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?