Украйна изпълнява задълженията си по транзита на руски газ за Европа

Операторът на украинската газопреносна система Укртрансгаз не нарушава съществуващите задължения за транзит на природен газ в Европа, съобщи пресслужбата на Нафтогаз Украйна,
цитирана от ИТАР-ТАСС в понеделник. По данни на компанията, всекидневните технически отклонения между постъпването и транзита на природен газ на територията на Украйна от момента на спиране на доставките на руско "синьо гориво" са били както положителни, така и отрицателни стойности.

По-рано днес руското министерство на енергетиката потвърди, че не е отчетено изпомпване на руски газ от Украйна. Ведомството уточни, че данните на Централното диспечерско управление на топливно-енергийния комплекс (ЦДУ-ТЕК), цитирани от медиите,
свидетелстват за техническо преизчисляване.


Медии, сред които руската агенция Интерфакс, съобщиха по-рано днес, че Газпром от четвъртък (19 юни) засича задържане на руско "синьо гориво" на територията на Украйна. Те се позоваха на данни на ЦДУ-ТЕК.

Миналия понеделник Русия спря газовите доставки за Украйна, след като преговорите за изплащането на украинския газов дълг се провалиха. Освен това Газпром въведе режим на предплащане за доставките на руски газ за Киев. Москва обаче продължава да доставя газ на Европа през Украйна.

Газпром покрива около една трета от газовите нужди на Европа, като половината от газовите си доставки за Стария континент извършва през Украйна.


Транзитът на руски газ за Европа през Украйна се осъществява в договорените обеми - 205 милиона кубични метра за изминалото денонощие, съобщи и представителят на Газпром Сергей Куприянов, цитиран от ИТАР-ТАСС. За миналата седмица обемът на транзитирания газ е бил 185 милиона кубични метра в денонощие. Така денонощният обем се е увеличил с 10 процента.

Споделяне

Още от Европа