Украйна не приема новата цена на руския газ, готова е да плаща старата

След като Москва не успя с въоръжена агресия да превземе Киев, сега планира икономическа

Украйна не приема новата цена на руския газ, готова е да плаща старата

Украйна не приема новата цена за руския газ, която иска да ѝ наложи Москва - близо 500 долара за 1000 куб. метра. Това заяви украинският премиер Арсений Яценюк, цитиран от Франс прес.

След като Русия обяви, че вдига цената на газа за Украйна с 80 на сто, Яценюк заяви пред кабинета: "Политическият натиск е неприемлив. И не приемаме цената от 500 долара".

"Русия не успя да завладее Украйна с въоръжена агресия. Сега планира да я завладее с газова и икономическа агресия", добави премиерът. Той призова правителството да се готви Русия да ограничи или да спре газовите доставки за Украйна.

Във връзка с разногласията за цената на газа, ако страните не се договорят, Киев ще сезира арбитражен съд, както предвижда договорът за руските газови доставки, съобщи министърът на енергетиката Юрий Продан.

Тази седмица Москва анулира две отстъпки в цената на газа за Украйна, от който Киев е твърде зависим. Така за три дни цената нарасна от 268 на 485 долара за 1000 куб. метра и се нареди сред най-високите в Европа.

"Украйна е готова да купува и занапред природния газ на цената, действала от началото на годината - 268 долара. Това е приемлива и балансирана пазарна цена", каза Яценюк, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Вдигането на цената от 1 април означава удар по химическите предприятия, металургичните предприятия и по хората в Украйна, предупреди той.

В момента за Киев е изгодно да купува европейски газ, тъй като горивото "ще бъде със 100-150 долара по-евтино от руското", заяви пред министрите Яценюк.

Той добави, че е изпратил запитвания до европейски и американски партньори на Киев и по различни данни Украйна от технологическо гледище може да получава близо 20 милиарда куб. метра природен газ по реверсивни маршрути от страни членки на ЕС. Премиерът припомни сключения по-рано от Киев с европейски партньори меморандум за модернизация на украинската газотранспортна система.

Украйна обмисля съвместна модернизация и експлоатация на системата с европейски страни и с участието на американски инвеститори, каза той.

Яценюк информира, че на 8 април министърът на енергетиката ще замине за Брюксел заедно с шефа на украинския "Нафтогаз" Андрий Коболев, където двамата ще обсъждат енергийни въпроси.

Премиерът го помоли да се върне с "конкретни неща - решение за реверс, за диверсифициране на доставките и за модернизация и съвместна експлоатация на газотранспортната система".

Украинският премиер заяви, че Киев е готов да извърши "всички разплащания за предишните газови доставки" и чака отговор от Русия, отбелязва ИТАР-ТАСС.

Украйна стриктно ще изпълнява поетите от нея ангажименти във връзка с транзита на газ, увери Юрий Продан. "Украйна няма да има никакво отношение към газа, отиващ към Европа.Колкото газ бъде подаден на входа (на украинско-руската граница), толкова ще излезе на западната граница", обеща енергийният министър.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа