Украйна очаква телевизионния диспут Юшченко - Янукович

В Украйна тече подготовката на телевизионния дебат между двамата претенденти за президентския пост, седмица преди повторението на оспорения втори тур от президентските избори.

Премиерът Виктор Янукович, чиято победа миналия месец бе обявена за невалидна заради изборните измами, ще се яви в понеделник вечерта срещу опозиционния кандидат Виктор Юшченко.

Това ще е първата среща между двамата, откакто лекарски екип потвърди, че срещу Юшченко е имало преднамерен опит за отравяне.

Янукович отрече да има каквото и да е участие в случая.

Украинската публика очаква оживен диспут между двамата.

След втория тур на изборите през ноември страната изпадна в политическа криза, след като десетки хиляди привърженици на опозицията излязоха да протестират по улиците срещу фалшификацията на вота.

Върховният съд на Украйна обяви резултатите от втория тур за невалидни и насрочи повторението му на 26 декември.

ОССЕ изпраща в Украйна най-голямата група наблюдатели в историята си

Над 1000 представители на страни от ОССЕ се подготвят да наблюдават повторението на втория тур на президентските избори в Украйна на 26 декември, което е най-голямата такава мисия в историята на организацията. Това съобщава в уебсайта си Бюрото за демократични институции и човешки права (БДИЧП) към ОССЕ, цитирано от БТА.

още

Преди седмица лекуващите лекари на Юшченко от клиника във Виена потвърдиха, че той е бил отровен с диоксин. Здравословният проблем на опозиционния кандидат се появи още преди първия тур на изборите, когато лицето му се покри с белези. След потвърждението на отравянето Юшченко потвърди мнението си, че сегашните украински власти са се опитали да го отстранят от надпреварата.

Двучасовият дебат в понеделник вечерта ще се предава на живо по украинската държавна телевизия. Като се има предвид огромният интерес към изборите, се очаква телевизионните апарати в много заведения и на други публични места да излъчват събитието.

ББС припомня, че и преди изборите миналия месец Юшченко и проруският му съперник Ятукович участваха в телевизионна дискусия, която обаче не е била дебат, а само изявления.

Този път правилата са променени, за да е сигурно, че двамата кандидати ще имат време да си задават въпроси.

Междувременно италианският в. Кориере дела Сера пише, че веднага след изборите, които се очаква да спечели, Юшченко ще замине за Израел, където да си направи пластична операция.

Споделяне

Още от Свят