Украйна въведе квоти за износ на зърно

Украйна въведе квоти за износ на зърно

За да осигури продоволствения баланс на страната, украинското правителство въведе на 7 октомври квоти за износа на зърно, които ще действат до края на годината. Това съобщи шефът на комитета по аграрната политика и поземлените отношения Григорий Калетник, цитиран от “Интерфакс-Украйна“ в четвъртък.

По данни на участници на пазара експортната квота за пшеница ще е 500 хил. т, за ечемика – 200 хил. т., а за царевицата – 3 млн. т. Държавата обмисля механизма за разпределяне на квотите, като сред вариантите е продажба на правата за износ на търг.

Вицепремиерът на Украйна Андрей Клюев каза, че е възможно ограничението за износ на зърно да падне и преди края на годината, ако в скоро време държавният резерв и земеделският фонд приключат покупката на зърно. Той обясни, че ограничението е било взето от правителството още в понеделник, въпреки че медиите в страната в сряда съобщиха парламентът е решил да се откаже от въвеждането на квоти за износ.

Заради сушата властите в Украйна намалиха прогнозите си за реколтата от 47-48 млн. т на 38-39 млн. т и оттогава неведнъж се е обсъждало налагането на ограничение за износа, но до началото на октомври такава стъпка не бе предприето.

Русия забрани износа на зърно още на 15 август, но ограниченията за експорта бяха частично свалени, като правителството разреши изпълнението на международни договори, както и за оказване на хуманитарна помощ.

Споделяне

Още от Бизнес