Украинската служба за сигурност отрича да е тровила Юшченко

Службата за сигурност на Украйна (ССУ) декларира в четвъртък, че няма нищо общо с опитите за отравяне на опозиционния кандидат - президент Виктор Юшченко.

Учени във Виена заявиха по-рано, че резултатите от изследванията са показали, че заболяването на Юшченко и появилите се по лицето му белези са причинени от вид диоксин, който е изключително вреден за организма.

Юшченко, който ще участва в повторението на балотажа на изборите на 26 декември, неведнъж е заявявал, че се почувствал зле след вечеря във вилата на бившия заместник-шеф на ССУ Володимир Сацюк, на която присъствал и ръководителят на ССУ Игор Смешко.

Досега ССУ не е получила нито един официален документ, който да дава правна основа, за да се установи мястото, времето и дори самия факт, че кандидатът за президент е бил отровен, обяви в четвъртък службата по повод медийните публикации за отравянето на Юшченко.

По-рано украинският парламент възобнови разследването по случая. Първия път заключенията на комисията бяха, че опозиционният лидер не е бил отровен, а имал вирусна инфекция и други заболявания.

Сега ССУ заявява, че ще участва в разследването за отравянето на Юшченко.

Сацюк беше уволнен от президента Леонид Кучма, което беше повод парламентът да започне друго разследване за евентуалните връзки с отравянето.

Сацюк също твърди, че няма нищо общо със заболяването на Юшченко. Той заяви, че онези, които разпространяват подобни твърдения, ще бъдат изправени пред правосъдието.

Междувременно в Украйна продължава кампанията на двамата кандидати преди вота в неделя.

Вторият тур на изборите се повтаря по решение на Върховния съд, който обяви за невалидни резултатите от редовния вот, в който за победител бе обявен проруският кандидат Виктор Янукович. По този начин съдът потвърди обвиненията на опозицията, че изборите са били фалшифицирани.

И двамата кандидат - президенти през последните дни обявиха тревогата си от размирици или други проблеми около повторението на балотажа.

На многохиляден митинг в столицата Киев в сряда вечерта Юшченко предупреди, че противниците на промяната се готвят да провалят вота.

"Всички трябва да излязат да гласуват, за да бъдат резултатите напълно убедителни, така че да няма изкушения за измами или разтуряне на изборите", каза той.

Янукович, който има мощна подкрепа в източните части на страната, където живеят етнически руснаци, също предупреди привържениците си, че емоциите се нажежават. Той изрази тревога от евентуални провокации, дори и кръвопролития, в изборния ден.

Британският вестник Индипендънт съобщи в сряда, че Русия снабдява с оръжие украински сепаратисти. Твърдението е на опозиционен депутат, бивш офицер от съветското КГБ и след това на украинските спецслужби, който получил информацията от действащ служител от службите.

По време на политическата криза, възникнала след втория тур на изборите през ноември и масовите опозиционни протести в Украйна, подкрепени от натиска на Европейския съюз и САЩ за повторение на балотажа и разследване на измамите, проруските сепаратистки политици заплашиха, че ще обявят автономия в източните области на страната.

Още от Свят

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?