Украинският премиер поиска Западът да не отменя санкциите срещу Москва

Украинският премиер Арсений Яценюк призова Запада да не отменя санкциите срещу Русия, докато Украйна не възстанови териториалната си цялост, съобщи Франс прес.

"Призоваваме да не се отменят санкциите, докато Украйна не възстанови контрола над цялата си територия", заяви Яценюк пред Общото събрание на ООН, порицавайки отново руската инвазия в Източна Украйна.

"Не се доверяваме на думите, вярване само в делата", каза Яценюк и поиска от Русия да спазва международните си задължения и да изпълни 12-те точки от споразумението за
прекратяване на огъня, включено в Минск на 20 септември.

"Всеки ден, въпреки прекратяването на огъня, губим украински войници" в боевете с проруските сепаратисти", оплака се Яценюк.

Той нарече Русия фактор за несигурността, а не член на съвета за сигурност на ООН. "Член на Съвета за сигурност на ООН нарушава принципите на Устава на ООН, което е неприемливо", заяви украинският премиер.

Украйна е привързана към запазването на безядрения си статут, но има нужда от гаранции за опазването на териториалната си цялост, сигурността и независимостта, добави Яценюк на
общополитическа дискусия по време на 69-ата сесия на Общото събрание, предаде ИТАР-ТАСС.

Той припомни, че Украйна разполагаше с третия по големина ядрен арсенал в света, но се отказа от него преди 20 години в рамките на меморандума от Будапеща, в замяна на гаранции за териториалната си цялост и суверенитет.

Яценюк отбеляза, че по време на своите изказвания други оратори са споменали терористичната заплаха от "Ислямска държава", епидемията от ебола, и ситуацията в неговата страна.

"Честно казано, бих се радвал да не присъствам в тази зала", заявил е Яценюк. Неговата страна "знае какво е тероризма не на думи, а на практика", подчертал е украинският премиер.

Споделяне

Още от Свят