Уляна Пръмова е новият директор на БНТ

Уляна Пръмова бе избрана за генерален директор на БНТ на днешното заседание на СЕМ. Журналистката, която бе сочена като фаворит за поста след постигнато съгласие между политическите сили, събра 5 от гласовете на членовете на СЕМ. Двама се въздържаха, един гласува за издигнатия от съюза на артистите Росен Гинев, който е бивш шеф на телевизия Варна и един глас получи Найден Андреев, издигнат от Съюза на композиторите.

Пръмова ще подпише договора си следващата седмица, обясни председателят на СЕМ Райчо Райков.

Уляна Пръмова е била водещ на информационните емисии "Днес" по Втора програма на БНТ и "23 часа" по Канал 1. Била е отговорен редактор на "По света и у нас" и шеф на новинарски екип в БНТ, била е кореспондент на БНТ и БНР в Женева и Виена. Три години е оглавявала отдел "Вътрешна политика" на вестник "Континент". Преди да стане управляващ директор на ВВТ Уляна Пръмова е била главен редактор на програмата "Новини" в телевизия "Ден".

Новата генерална директорка отказа да съобщи състава на Управителния съвет на БНТ, който ще назначи. След оставката на Владков, четиримата сегашни членове на Управителния съвет заявиха публично, че ще си подадат оставките, за да може новият генерален директор сам да избере своя екип.

Няма да кажа конкретни имена засега, тъй като сегашният екип все още не си е подал оставката, но вероятно ще работя и с някои от старите членове, обясни Пръмова пред журналисти.

Пръмова работеше в телевизията на Петър Манджуков ББТ преди да се завърне като шеф на новините в БНТ преди няколко месеца. Още с появата ѝ на "Сан Стефано" 29 се заговори, че тя ще наследи подалия оставка проф. Емил Владков, злополучно избран за шеф на БНТ от СЕМ след като бе освободен предсрочно Кирил Гоцев.

Запитана как ще действа в случай, че съдът възстанови Кирил Гоцев на поста, Пръмова обяви, че СЕМ е органът, който ще прецени как да се процедира.

След избирането си тя заяви, че се надява да оправдае очакванията на зрителите и на колегите си, а най-вече собствените си очаквания. Председателят на СЕМ Райчо Райков пък ѝ пожела много здрави нерви и изрази надежда тя да възвърне имиджа на БНТ на обществена медия.

Уляна Пръмова е петият за последните шест месеца ръководител на националната медиа.

На публичните събеседвания със СЕМ Пръмова каза, че има намерение да управлява БНТ с екип от съмишленици. По думите ѝ концепцията ѝ се нарича "Европейски проект", защото до пет години БНТ трябва да отговаря на всички европейски стандарти. Според Пръмова критериите за съкращения в БНТ трябва да бъдат направени въз основа на атестационна система.

"Канал 1" трябва да излъчва част от сигнала си в реално време на честотата на "Тв България", като постепенно се премине към субтитриране на програмите на сателитния канал, смята Пръмова. Сега според нея "Тв България" е умалено копие на "Канал 1" с всичките му недостатъци.

Силна публицистика и силни новини трябва да са гръбнака на БНТ, е мнението на Уляна Пръмова. Тя предлага БНТ да влезе в конкуренция с другите национални телевизии в часовия пояс между 22,00 и 22,30 . БНТ трябва да намери алтернатива на своята тежка артилерия като предаването "Панорама", което е в амортизация, смята Пръмова. Според нея в "Панорама" трябва да участват повече независими експерти и зрители, а в друго публицистично предаване един политик да отговаря в ефир на въпроси от публиката.

Още от България

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?