Умиращият Стив Джобс отказал черния дроб на наследника си в "Епъл" Тим Кук

Тим Кук (вляво) и Стив Джобс при обявяването на Кук за бъдещия шеф на "Епъл"

Изпълнителният директор на "Епъл" (Apple) Тим Кук е предложил част от черния си дроб на умиращия основател на американския технологичен гигант Стив Джобс, разкрива откъс от биографичната книга "Да станеш Стив Джобс". Нейни автори са журналистът Брент Шлендер, интервюирал няколко пъти Джобс, и Рик Тецели, редактор на изданието "Фаст Къмпъни", което ще пусне на 24 март книгата на пазара.

Книгата показва колко близки в действителност са били Джобс и Кук, който бе посочен за наследник на върха в "Епъл" именно от Стив Джобс.

През 2004 г. основателят на "Епъл" обяви, че страда от рак на панкреаса, а през 2009 г. развива тежък асцит – събиране на течности в коремната кухина, което уврежда функционирането на повечето вътрешни органи. По това време на Джобс му е било невъзможно дори да излезе от дома си и е чакал трансплантация на черен дроб. Кук го е посещавал често и при едно от гостуванията си бил толкова потиснат и разтревожен, че решил да се подложи на кръвни тестове дали може да стане донор на Джобс, тъй като също е с рядка кръвна група.

Оказва се, че е съвместим като донор и Кук веднага предлага на приятеля си част от своя черен дроб. Джобс обаче пресякъл думите му още преди да се изкаже докрай.

"Не. Никога няма да ти позволя да го направиш. Никога няма да се съглася", каза той", разказва самият Кук пред авторите на книгата.

В крайна сметка през март 2009 г. се намира подходящ донор и Джобс се подлага на трансплантацията. През август 2011 г. се оттегля от поста главен изпълнителен директор на "Епъл" и само два месеца по-късно – през октомври, умира.

Кук обяснява, че разказва тази история, защото иска да обори схващането, че Джобс е бил егоистичен, себелюбив и грубиянин. "Някой, който е себелюбив, няма да отговори така. Ето човек, който умира и е много близо до смъртта заради проблем с черния си дроб и някой му предлага помощ. Аз го убеждавах, че съм напълно здрав, че лекарите са казали, че няма никакъв медицински риск за мен, но той дори не каза, че ще си помисли, а директно отрече. Дори скочи в леглото, а това беше в момент, в който се чувстваше много зле", разказва Кук.

"Стив ми е викал само четири или пет пъти за всички 13 години, през които го познавах, и това беше един от тези случаи", допълва той.

Споделяне

Още от Свят