Умни знаци ще предупреждават за авария на пътя и ограничаване на скоростта

Умни знаци ще предупреждават за авария на пътя и ограничаване на скоростта

Умни знаци ще предупреждават шофьорите при авария на пътя или за ограничаване на скоростта. Те ще бъдат купени и монтирани с европейски средства.

Това е част от проекта за въвеждане на интелигентна информационна система от агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ). Тя включва автоматизирано събиране на данни за трафика по пътища от първи и втори клас, предоставяне на данни за пътната обстановка в реално време и монтажа на пътни знаци с възможност за дистанционно изменение (Variable Message Signs). Финансирането на проекта е по оперативна програма "Техническа помощ".

Във вторник в пътната агенция бяха отворени ценовите оферти по трите обособени позиции.

Само едно е отвореното ценово предложение за броене на трафика по пътищата. То е на сдружение "Контракс Инфра", в което влизат фирмите "Контракс" и "Инфра Роудс" с цена от 3.48 млн. лв. без ДДС.

По тази обособена позиция се предвижда да бъдат изградени 100 автоматични преброителни пункта по първи и втори клас пътища. Ще бъдат поставени и шест автоматични устройства за следене на метеорологичните условия на различни места.

Седем са отворените ценови предложения за предоставяне на данни в реално време за пътната обстановка на шофьорите. Най-ниската цена е на "Сиела Норма" АД - 396 000 лв. без ДДС.

За монтирането на умните пътни знаци отворените ценови оферти са две, като разликата между тях е само 200 лв. "Системни комуникации" ЕООД са предложили цена от 526 000 лв. без ДДС, а консорциум "Интелигентни Информационни системи", в който влизат "Телелинк" и "Кей Пи Ем Консултинг" - с 200 лв. повече.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?