Унгария праща военни, за да наблюдават водещи компании

Унгария праща военни, за да наблюдават водещи компании

Унгария ще разпололожи специални военни формирования, за да наблюдават операциите в 140 големи компании, които осигуряват критично важни услуги по време на пандемията. Това обяви министърът на отбраната Тибор Бенко.

Тези екипи ще са смесени - те се състоят от войници, полицаи и служители на гражданска защита. Тяхната цел е да предоставятна военното министерство информация за състоянието и проблемите, които срещат тези компании.

Премиерът Виктор Орбан обяви извънредно положение през миналата седмица заради разпространението на вируса. Според официални данни досега 73 души в Унгария са се заразили досега. Един човек е починал, двама са се възстановили, а 124 души са под карантина.

"Една от задачите на тези специални формирования е да гарантират работата и безопасността на тези унгарски компании, тези критично важни за държавата", каза Бенко. Той не посочи кои са тези дружества, но каза, че в списъка са енергийни, телекомуникационни и транспортни фирми, както и такива, които работят в здравния сектор.

Той не изключи скоро и други компании да бъдат наблюдавани по този начин от военното министерство.

Войската и полицията вече са помогнали на унгарската енергийна компания MOL да преодолее някои оперативни проблеми, заяви говорителят на фирмата Домокос Солар. Те включват охраната на транзитен коридор и бензиностанции, докато хиляди румънски и български работници пътуваха през Унгария.

"Очакваме в реално време и бърза координационна подкрепа от страна на правителството и това е, от което се нуждаем в тези времена", каза Солар.

Правителството също обяви редица мерки за смекчаване на икономическите проблеми от пандемията, включително мораториум върху изплащането на дълга.

Споделяне

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?