Унгария ще изтегли войските си от Ирак в края на март 2005

Унгария ще изтегли 300-членния си контингент от Ирак в края на март 2005 година, обяви в сряда премиерът Ференц Дюрчани по време на военна церемония в Будапеща.

Той посочи, че страната му има задължение да държи войниците си, които са ангажирани с небойни задачи в Ирак, до провеждането на изборите през януари.

Да останем повече е невъзможно, затова ще изтеглим войските си до 31 март 2005 г., заяви Дюрчани. След това създаването на стабилен, демократичен и сигурен Ирак трябва да става с други средства, преди всичко политически, добави унгарският премиер.

Новината е голям удар за американския президент Джордж Буш, който полага усилия да запази единството на ръководените от САЩ многонационални сили, след като по-рано тази година Испания изтегли своите 1300 войници, коментира Асошиейтед прес.

Временното правителство в Багдад помоли миналата седмица Унгария да остави войските си в Ирак за още около година.

Мандатът на унгарския контингент в Ирак изтича през декември тази година.

В същото време Холандия обяви, че ще изпрати в петък петия си пореден военен контингент от 1350 войници в Ирак и това ще бъде последното военно участие на Хага в стабилизирането на Ирак. Това се казва в комюнике на холандското министерство на отбраната, цитирано от Франс прес.

Войниците от петия холандски контингент ще бъдат разположени в Южен Ирак от средата на ноември до март 2005 г., посочва министерството. Те ще помагат за стабилизиране на района и за наблюдението на изборите през януари.

Двама холандски войници загинаха в Ирак от началото на войната - един през май и един през август т. г.

Миналия месец Полша, която командва многонационална дивизия в Ирак, обяви намерението си след януари да намали състава на военния си контингент. Полша има 2 400 военнослужещи в Ирак.

Още от Свят

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?