Унгарските власти затвориха магистрала, след като мигранти разкъсаха полицейски кордон

Унгарските власти затвориха магистрала, след като мигранти разкъсаха полицейски кордон

Група от 400 до 500 мигранти пробиха и днес кордон на унгарската полиция, която се опита да ги удържи в "събирателен пункт" на границата със Сърбия, близо до село Роске, съобщи агенция Франс прес в сряда. Групата мигранти, някои от които прекараха нощта на мястото, пробиха кордона от екипирани за борба с безредиците полицаи, за да се опитат да стигнат до магистралата, водеща към Будапеща.

След това властите затвориха магистралата М5. Затворени са входовете към магистралата, включително този, който води от юг към Будапеща.

В региона на Роске, един от главните пунктове на преминаване в Унгария на мигранти, бягащи от конфликтите в Близкия Изток, са регистрирани 2529 новопристигнали вчера мигранти, съобщи унгарската полиция.

Отначало мигрантите се събират в определени пунктове, а след това са отправяни към приемни центрове, където са регистрирани. Те обаче често пробиват полицейските кордони в опит да продължат пътя си към Будапеща и към Германия.

Унгария планира новите транзитни зони, които ще създаде близо до сръбската граница, да бъдат изолирани от останалата част на страната и имигрантите, чиито молби за убежище бъдат отхвърлени, ще бъдат връщани в Сърбия. Това заяви днес високопоставен депутат от управляващата консервативна партия ФИДЕС, предаде Ройтерс.

Гергей Гуяш подчерта, че е безсмислено да се говори за мигрантски квоти, докато не бъде спряна масовата миграция. Попитан дали новите транзитни зони ще са подобни на полицейски центрове за задържане, той отговори отрицателно и добави, че те ще бъдат отворени към Сърбия, за да могат бежанците да бъдат връщани там.

Споделяне

Още от Европа

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?