Унгарският парламент отхвърли промените на Орбан срещу миграцията

Виктор Орбан
Унгарският премиер не успя да прокара конституционните поправки, чиято цел беше да възпрепятстват всякакви бъдещи планове на ЕС да разселва кандидати за убежище на територията на държавите членки, предаде Асошиейтед прес.
 
Партията на министър-председателя Виктор Орбан - Фидес, не си осигури никаква подкрепа от опозицията и поради това не ѝ достигнаха два гласа за необходимото квалифицирано мнозинство от две трети, за да бъдат приети промените.
 
Орбан предложи конституционните поправки след референдума от 2 октомври, на който над 98 процента от избирателите подкрепиха позицията на правителството срещу миграцията. Плебисцитът обаче беше невалиден поради ниска избирателна активност.
 
Предложените поправки не бяха подкрепени нито от левите депутати, нито от крайнодесните от групата на националистическата партия Йоббик.
 
Тя по принцип е "за", но заяви, че ще е подкрепи, ако правителството отмени режима, според който от 2013 г. се издават разрешителни за пребиваване на богати инвеститори от региони извън Европа. Орбан обаче отказа. 
 
Според Йоббик този вид изключения отварят вратички за имиграция и са потенциална заплаха за националната сигурност, тъй като от тях може да се възползват "богати терористи".
 
При все че присъстваха в залата, депутатите от Йоббик не участваха в гласуването, както и социалистите. Крайнодесните издигнаха лозунг: "Предател е онзи, който пуска да влязат терористи за пари".
 
Проектът за конституционна реформа събра общо 131 гласа - тези на Фидес и на партньорите ѝ християндемократи, при необходимо квалифицирано мнозинство от 133 гласа. 
 
След гласуването от Европейската комисия съобщиха, че нямат намерение да открива наказателна процедура срещу Унгария по въпроса с мигрантите. 
 
"Няма как да открием процедура срещу законодателство, което бе отхвърлено", уточни говорител на комисията. 
 
В отговор на въпрос дали Будапеща не заслужава процедура за неизпълнение на европейското законодателство (прилагането на квотите за разселването на мигранти), говорителят посочи, че квотите трябва да бъдат изпълнени в срок от две години.
 
Разселването е предвидено за период от две години. То набира скорост в последните седмици, утре ще представим доклад за напредъка, уточни говорителят.
Споделяне

Още от Свят

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?