Уникален код за следене на всяка кутия ще оскъпи цигарите

Търговците на дребно също ще имат идентификатори, Ревизоро иска да ги получават служебно

Уникален код за следене на всяка кутия ще оскъпи цигарите

От 20 май 2019 г. всяка кутия цигари, произведена или внесена в България, трябва да има уникален код, който да позволява проследяването на движението ѝ от слизането на машината за производство до продажбата на потребителя. Това предвижда европейски регламент, чиято цел е да се контролира стриктно пазара на тютюневи изделия. Въвеждането на комбинацията от символи, които ще показват кой е произвел, внесъл, транспортирал цигарите, в кой склад са престояли и на кой търговец са продадени, обаче може да доведе до поскъпването им. Причината е в инвестицията, която производителите на тютюневи изделия трябва да направят за машините, които отпечатват въпросните кодове, а отделно трябва да  плащат и за тяхното издаване, стана ясно по време на заседание на парламентарната комисия за борба с контрабандата в четвъртък.

На него бяха свикани представители на производителите и вносителите на цигари, на финансовото министерство, на агенция "Митници" и на Печатницата на БНБ, която е избрана за издател на уникалните идентификатори за всяка кутия цигари. Председателят на комисията Емил Димитров – Ревизоро обяви, че целта е да се провери напредъкът по прилагането на директивата.

Шефът на Печатницата при БНБ Красимир Михов каза, че дружеството е разработило система, която позволява да се приемат заявления от всички обекти, които искат да получат идентификатор, като сред тях са всички по веригата на производството, доставките, транспорта и продажбата на цигари. Все още обаче не е решено колко символа ще съдържа този код. Според евродирективата той може да е до 50 символа. От пловдивската цигарена фабрика обаче са установили, че ако той е повече от 35 символа, при сегашната скоростна производство на всяка кутия, времето за отпечатването му докрай няма да е достатъчно.

"Това означава брак или намаляване оборотите на производство", коментира Теодоска Несторова от "КТ Интернешънъл Пловдив", която произвежда в цигарената фабрика в Пловдив марките "Кингс". "Не е ясно и колко ще струва бройката уникален код, който ще е различен за всяка кутия, и трябва да е ясно как ще се отрази тази цена върху крайната цена на цигарите",  коментира тя.

В хода на дискусията стана ясно, че все още няма яснота колко ще е дълъг този код и какви точно символи ще включва. Сигурното е, че всеки производител на цигари трябва да заяви колко кода иска да му бъдат издадени и да декларира от коя точно фабрика, от коя машина ще излезе тютюневото изделие и кой ще му отпечата въпросния код. След това всяка фирма, която го дистрибутира, транспортира, съхранява и продава на едро, докато се стигне до търговеца на дребно, ще трябва да маркира чрез специално устройство в електронна система този код като прибавя накрая своя.

Разходите за прилагането на новия регламент са различни за различните производители и затова е трудно да бъдат оценени, както и да се коментира от сега как ще се отразят върху цените на изделията, коментираха представителите на тютюневата индустрия. Вероятно пренасянето на тези разходи в цената ще стане плавно.

По време на прегледа на предприетите действия Емил Димитров нееднократно поиска да се предложи вариант за служебно получаване на кодовете от страна на търговците като се използват сегашни техни номера на разрешителни за търговия, но от агенция "Митници" му обясниха, че това няма как да стане и всеки който продава цигари на дребно трябва да заяви в Печатницата на БНБ издаването на код, който да се прибавя към поредицата от символи и така като стигне всяка кутия от цигари на пазара да може през електронна система да се проследи целия ѝ път. Идеята е да се пресече контрабандата на цигари.

"Сега ще сложим 40 хиляди търговци на опашка. Как магазинът на село ще се нареди на опашката за код, който да въвежда в системата. Ако може по електронен път да се заявява доставката на идентификатора на всеки от тях", призова Ревизоро.

Според него легалният бизнес печели едва 10 стотинки от продажбата на кутия цигари, асе натоварва с огромни инвестиции, които ще се плащат с години.

Преди това Красимир Михов обаче обясни, че именно по електронен път ще се приемат заявките за издаването на идентификаторите. От тютюневата индустрия пък обясниха, че разходите за въвеждането на кодовете в системата за проследяване са изцяло за тяхна сметка.

На заседанието стана ясно още, че от май вече бандеролите върху цигарените кутии ще са по-малки и няма да съдържат информация за цената на съответното изделие. Идеята е да не се налага връщане и бракуване на бандеролите при промяна на цените, което е тежка процедура и представлява излишни разходи. Цената ще се отпечатва директно върху опаковката.

Заявки за новите бандероли ще могат да се приемат от 20 февруари, каза пред депутатите главният секретар на Министерството на финансите Таня Георгиева.

Споделяне

Още от Бизнес

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?