Уникална сърдечна операция в болница "Св. Екатерина"

Уникална операция по транскатетърно поставяне на аортна клапа е била извършена в Университетската специализирана болница за активно лечение "Св. Екатерина". Директорът на лечебното заведение проф. Генчо Начев обясни, че методът е авангарден, извършва се за първи път в България и се прилага рядко дори в Европа. Операцията представлява поставяне на аортна клапа през катетър – без да се отваря гръдната кост и без да се включва машина за изкуствено кръвообръщение.

В понеделник и вторник в кардиологичната болница са направени първите операции от този тип. Те са извършени на двама мъже и на една жена на възраст около 80 години. Състоянието на пациентите към момента е стабилно.

Начев обясни, че транскатетърното поставяне на аортна клапа е изключително скъп метод и струва около 50 000 лева, които не се покриват от Националната здравно-осигурителна каса (НЗОК). Пациентите не плащат за интервенцията и засега разходите остават като задължение на болницата. Начев обаче се надява, че един ден държавата ще започне да отделя средства за подобни манипулации. Екипът на болницата има амбициите тази година уникалната операция да се превърне в рутинна практика.

Споделяне

Още от България