"УниКредит Булбанк" изнася в Италия 300 млн. лв. печалба

"УниКредит Булбанк" изнася в Италия 300 млн. лв. печалба

Най-голямата банка у нас – "УниКредит Булбанк", ще разпредели на акционерите си цялата си печалба за 2017 г., която възлиза на над 297 млн. лв. Финансовата институция се контролира от италианската "УниКредит С. п. а.", макар че трезорът има и миноритарни акционери.

За втора поредна година "УниКредит Булбанк" взема решение на разпредели цялата си печалба като дивидент за акционерите. През миналата година трезорът изпрати към Италия цялата си печалба от 291.5 млн. лв. През 2015 г. на акционерите бе разпределена половината от положителния финансов резултат, а през 2014 г. - една трета. 

В последните години много от банките у нас, особено тези с чужди собственици, започнаха да разпределят дивидент на акционерите си. Преди това, в годините на кризата, по предписание на Българската народна банка (БНБ) финансовите институции бяха принудени да капитализират печалбите си като буфери срещу проблеми и влошаване на кредитните портфейли.

"Изплащането на дивиденти на акционерите ще е пропорционално на притежаваните от тях акции  - по 1.041556436 лева на акция. То ще бъде извършено в законоустановения 3-месечен срок от датата на провеждане на събранието. Акционерите допълнително ще бъдат уведомени на страницата на банката за датата, мястото и условията на изплащане на дивидентите“, съобщиха от "УниКредит Булбанк".

Печалбата на тази банка за 2017 г. е около една четвърт от положителния резултат на цялата банкова система у нас през 2017 г., който е на стойност 1.17 млрд. лв.

Втора по печалба през 2017 г. е Банка ДСК с положителен резултат в размер на 254.6 млн. лв. Въпреки че общото събрание на банката предстои, очакванията са и тя да разпредели цялата си печалба към акционерите в Унгария.

Трети най-добър резултат отбелязва "Юробанк" (Пощенска банка) със 136 млн. лв., а на четвърта позиция е "Райфайзенбанк" с печалба от 135 млн. лв. Българските банки са с по-ниски печалби, като например "Първа инвестиционна банка" отчита 85.4 млн. лв.

Прави впечатление силният срив на печалбата на държавната Българска банка за развитие, която миналата година бе прехвърлена от финансовото към икономическото министерство и мина под ръководството на кадъра на ГЕРБ Стоян Мавродиев. При положителен резултат за 2016 г. в размер на близо 45 млн. лв., през 2017 г. тя отчита печалба от едва 16.3 млн. лв.

Голяма загуба за 2017 г. отчита ОББ – 56.4 млн. лв. Финансовата институция бе продадена през миналата година на белгийската КВС Груп и от тази година се сля със СИБанк.

Още четири банки са излезли на минус през 2017 г. - затворената покрай фалита на КТБ Търговска банка "Виктория" (5.15 млн. лв.), която се очаква всеки момент да бъде продадена, а също и клоновете ИНГ Банк (2.26 млн. лв.), Ишбанк АГ (0.5 млн. лв.) и БНП Париба С. А. (3.27 млн. лв.).

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?