Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

УНИЦЕФ: Всяко второ дете в България е преживяло насилие до 18 години

2 коментара
УНИЦЕФ: Всяко второ дете в България е преживяло насилие до 18 години

Всяко второ дете (47%) в България е преживяло някаква форма на насилие до 18-годишна възраст.

Децата и младите хора, преживели насилие или пренебрегване, и тези от тях, които се чувстват в опасност, имат много по-ниско ниво на благосъстояние в сравнение с останалите деца. Това показват данните от проведеното по поръчка на УНИЦЕФ национално представително проучване от международната изследователска компания Coram International, с подкрепата на ЕСТАТ.

Най-често срещаният вид насилие у нас е емоционалното (45.9%), следвано от физическото (31.2%), сексуалното (15.6%) и пренебрегването (10.5%).

Насилието най-често се наблюдава сред децата в училище (38.3%), следвано от това в общността (37.6%) и у дома (30.9%).

Всяко трето дете (34.8%) посочва, че се чувства в опасност у дома, в училище или в общността, показва още проучването. То е първото у нас, включващо събиране на данни за всички форми на насилието над деца в различни видове среда, както и обстойна оценка на капацитета на съответните служби за превенция и противодействие на това явление.

Изследването е проведено в периода 2019 - 2020 г., като са обхванати 1174 деца на възраст 13-17 години, 837 младежи между 18 - 25 години и 1411 възрастни. Анкетирани са и 887 учители, социални работници, прокурори и магистрати, здравни специалисти и полицейски служители.

"Ключова стъпка към превенцията на насилието е събирането на надеждни данни, които да помогнат за развитието на политиките, програмите и мерките за подкрепа на децата и родителите, както и за анализ на изпълнението им", коментира д-р Джейн Муита, представител на УНИЦЕФ в България.

Видове насилие

Относно видовете насилие изследването показва, че почти едно от всеки три деца е било подложено на физическо насилие до 18-годишна възраст. Момчетата (37,2%) по-често са яли бой от момичетата (25.6%).

Най-разпространената форма на насилие над деца (45.9%) е емоционалното. Момчетата и момичетата съобщават еднакво често, че са били негови жертви. За разлика от физическото насилие, децата се сблъскват най-често с емоционално насилие в училище и в общността, а не у дома. Едно от всеки 7 деца съобщава, че е било жертва на онлайн тормоз, особено чрез социални мрежи.

Около 16%, или почти 1 от всеки 6 деца и млади хора, съобщават, че са били подложени на сексуално насилие в детството си. Момичетата (1 от всеки 5) значително по-често от момчетата (1 от всеки 10) са ставали негови жертви.

Едно от всеки 10 деца съобщава, че е преживяло пренебрегване в детството си: 3.5% посочват, че лицата, полагащи грижа за тях, понякога са забравяли да ги нахранят, 6,8% казват, че в някои случаи тези лица са забравяли да ги заведат на училище или да им кажат да отидат на училище, а 5.9% посочват, че лицата, грижещи се за тях, понякога са забравяли да ги заведат на лекар, когато са били болни.

При децата, преживели една форма на насилие, е установена силно изразена взаимна зависимост с преживяването на други видове насилие. 13% съобщават, че са били жертви на емоционално, физическо и сексуално насилие.

Последствията

Децата, преживели която и да е форма на насилие, посочват по-често, че пушат, употребяват алкохол и наркотици, а също така по-често упражняват насилие над други деца.

Чувството за опасност у дома оказва най-сериозно въздействие върху благосъстоянието им. Близо двете трети от децата (64%), които посочват, че се чувстват в опасност у дома, имат ниско ниво на благосъстояние.

По-уязвимите деца, както и тези от семейства в неравностойно положение, като например децата с увреждания и децата от по-бедни семейства, децата от ромски или турски произход, са относително по-малко запознати с възможностите за търсене на помощ в случаи на насилие в сравнение с другите деца.

Възрастните, които са били подлагани на физически наказания в детството си, заявяват значително по-често, че физическото и емоционалното насилие над деца е приемливо и по-рядко осъзнават вредите, които нанася то, в сравнение с тези, които не са били подлагани на такива наказания. Мъжете и момчетата считат по-често от жените и момичетата, че физическото и емоционалното насилие над деца е приемливо.

Капацитет

Изследването прави и обстойна оценка на капацитета на специалистите, работещи с деца, и установява, че имат различно разбиране за това доколко насилието над деца е сериозен проблем в България, както и различно разпознаване на признаците за насилие или злоупотреба.

Сравнително висок процент професионалисти смятат за приемливо удрянето на шамар на дете (6% - 16%).

Около една четвърт от професионалистите приемат учител или родител да крещи на дете, когато то не се държи добре.

Обучение, свързано с темата насилие над деца, заявяват, че са преминали между 50% и 85% от специалистите, като остават неуверени в познанията си за идентифициране на случаи на насилие.

Като цяло има добро познаване на задължението за подаване на сигнал при случаи на насилие при 90-97% от професионалистите, а между 70 и 93% съобщават, че имат механизъм за подаване на сигнал в институциите, в които работят.

Сред основните пречки пред специалистите се посочват липса на ресурси и сериозно работно натоварване, водещи до високи нива на стрес и текучество на персонала. Липсват обучения, супервизия и конкретни насоки за реакция, както и неосведоменост за съществуващото законодателство, координационни механизми и протоколи.

Препоръки

Основните препоръки от изследването са свързани с повишаване на осведомеността сред специалистите и обществеността за всички форми на насилие над деца.

Препоръчва се да се наблегне на по-слабо проучените и по-прикрити форми на насилие над деца, като сексуалното и онлайн тормоза.

Необходимо е също така да се повиши статута на социалната работа, както и да се разширят мерките за задържане на персонала.

Разработване на общи стандарти и насоки за използването на т.нар. "сини стаи" за провеждане на разпити и интервюта по щадящ детето начин също е сред препоръките на УНИЦЕФ.

Нужно е и разработване на общи и специфични секторни насоки, процедури и правила за разпознаване на случаите на насилие и подаване на сигнали към компетентните органи.

Препоръчва се и подобряване на информационната система за събиране, управление и анализ на данните за преодоляване на съществуващите слабости като липса на дезагрегирани и достатъчно данни за наблюдение и анализ на политиките, тенденциите и ефективността на процедурите.

Ключови думи

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

2 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.  1. Хитър Петър1
    #2

    Насилието е дълбоко вкоренено в българското общество като отговор на безсилието, което изпитва. Нетърпимостта към каквато и да е форма на насилие трябва да се възпитава от най-рана възраст, а при по-възрастните да се вменява като задължение, за да няма по-късно каквато и да е поносимост към несправедливост, дискриминация от всякъкъв род, корупция и други разтрогващи общността деяния.

  2. Becko
    #1

    Пресилено и нищо не показващо е това заключение за "всяко второ дете преживяло НЯКАКВО насилие". НЯКАКВО е прекалено общо за да се прави такъв генерален извод! При този критерий може да се отчете дори подобрение на нещата, доколкото по времето, когато не се пътуваше с кола до и от учиилище ВСЯКО дете бе преживяло поне веднъж насилието отнемане на стотинките или закуската...

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.