Университетът във Вирджиния бил предупреден за убиеца

Университетът във Вирджиния бил предупреден за убиеца
Един от преподавателите на южнокорейски студент Чхо Сюн-ху, който уби 32 души във Техническия институт в американския щат Вирджиния, е предупредил много преди инцидента ръководството на университета за поведението му, предадоха в сряда световните агенция.

Пред Си Ен Ен Лусинда Рой, бивш председател на департамента по английски филология в университета, заяви, че била силно загрижена за писмените работи, които Сюн-ху преди две години предавал в часовете за творческо писане.

По думите ѝ гневът в тях бил ясно изразен. Тя била толкова притеснена от прочетеното, че го повикала извън класната стая, за да поговори с него на четири очи.

Той снимаше студентите без тяхно разрешението и то под чиновете, обясни още тя.

Рой потърсила помощ от полицията и колегите си в университета. Заплахите обаче бяха под повърхността, те не бяха категорични и затова полицията не можа да се намеси, обясни тя.

Неколкократно тя се обърнала и към ръководството на университета, но не получила отговор. Според нея нейните предупреждения е трябвало да се вземат по-сериозно.

Съквартираните на 23-годишния студент по английска филология също описват поведението му като необичайно, уточнявайки, че той говорел за самоубийство и преследвал три жени.

Междувременно полицията проверява дали двете бомбени заплахи, които университетът е получил три седмици преди трагичния инцидент, са свързани по някакъв начин със стрелбата.

Сюн-ху не е оставил предсмъртно писмо, с което да обясни постъпката си. Според информация на Ей Би Си нюз студентът оставил бележка на вратата на стаята си в университетското общежитие, с която пишело: “Вие ме накарахте да направя това”.

Вестник "Ню Йорк таймс" се спира на психологическия портрет на Сюн-ху. Студентът живеел в изолация и едва прикривал гнева си срещу света.

Той рядко разговарял със съквартиранта си в университетското общежитие, а преподавателите му били толкова обезпокоени от някои негови бележки, в които жестоко осъждал моралния упадък сред колегите си и привилегированото положение на богатите студенти, че обсъдили поведението му на съвет.

Споделяне

Още от Свят