Управителят на кипърската централна банка отива на прокурор

Паникос Димитриадис

Обръчът около управителя на централната банка на Кипър Паникос Димитриадис се затяга, пише кипърският гръцки вестник "Филелефтерос". Срещу него има обвинения за подаване на фалшиви данни и недостатъчна информация относно изтичането на пари от кипърските банки преди решението на финансовите министри от еврозоната върху депозитите на острова да бъде наложен еднократен данък.

Представеният от Димитриадис списък с вложителите, изнесли пари в чужбина, е непълен и много от държателите на депозити са останали извън него, посочва "Филелефтерос".

Предстои лидерите на политическите партии ще разглеждат обвиненията. Ще бъде обсъдена и възможността за предаване на Димитриадис на прокуратурата, твърди вестникът.

Парламентът отваря пътя за отстраняване на управителя на централната банка, пише по темата в. "Политис", цитиран от БТА.

Очаква се на среща на политическите лидери да бъде внесено предложение за създаване на разследваща комисия или предаване на въпроса на прокуратурата, за да се установи дали Димириадис е заблудил парламента по отношение на проучването на компанията "Алварез и Марсал" (Alvarez & Marsal) за състоянието на кипърските банки.

Според публикации в кипърските медии централната банка е дала указания на "Алварез и Марсал" да не проверява Кипърската народна банка (Laiki bank).

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?