Скандални разкрития за разграбване на Народната банка в Кипър

Скандални разкрития за разграбване на Народната банка в Кипър

Специална комисия в Кипър е поставила под лупа секретни протоколи от парламента на острова, свидетелстващи за разграбването на Народната банка (Лайки банк), съобщава кипърският в."Филелефтерос", цитиран в петък от БТА.

Данни за това са били депозирани в кабинета на председателя на парламента Янакис Омиру от трима членове на управителния съвет на въпросната банка, която сега трябва да бъде закрита съгласно споразумението с кредиторите от ЕС и МВФ.

Пред парламентарната комисия, отговаряща за институциите, тримата казали, че става въпрос за огромен скандал в Народната банка и за милиарди евро, изтекли от Кипър и стигнали до Гърция. Според тях от данните се виждало, че в скандала е замесена група от хора, минала през ръководството на банката.

Когато тримата били помолени да назоват имената на виновните, те изразили опасения за собствения си живот, като казали пред депутатите, че рискът, който трябва да поемат, е много голям. След указания на главния прокурор те огласили данните, в които имало и имена.

На разследващатга комисия са били предадени и протоколи от бурното заседание на парламентарната финансова комисия, състояло се на 17 май 2012 г., на което е взето решение за отпускане на държавна помощ в размер на 1,8 млрд. евро на Народната банка.. Отбелязва се, че финансовата парламентарна комисия е заседавала при закрити врата в присъствието на председателя на висшия законодателен орган, на лидерите на партии и 31 депутати.

В протоколите имало сигнал от изпълнителния директор на Народната банка Христос Стилианидис, че неговият предшественик Евтимиос Булутас е скрил от управителния съвет на банката писмо от централната банка, с което банките се предупреждавали за поетите от тях рискове, след като са инвестирали в гръцки ценни книжа.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?